Μέσα σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εξαίρεση των κ. Δημ. Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες.

Μέσα σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εξαίρεση των κ. Δημ. Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ψηφοφορία υπέρ της εξαίρεσης ψήφισαν οι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά το ΚΚΕ και παρόν η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καν καθώς δεν αναγνωρίζει την απόφαση της επιτροπής.

Αμέσως μετά ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ και στην επόμενη συνεδρίαση, θα είμαστε μέσα και αν θέλουν ας φέρουν και τη φρουρά. Δεν αναγνωρίζουμε την χουντοεπιτροπή».

Γεροβασίλη: «Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ευθύνη του ίδιου του Μητσοτάκη»

Σε δήλωσή της αμέσως μετά, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη επέμεινε στον χαρακτηρισμό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς και για «πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί αυτή την «κατάπτυστη απόφαση» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες τις προσεχείς ημέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση Γεροβασίλη:

«H σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής το Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Καλά έκανε ο Πολάκης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως αν η στάση Πολάκη ότι δεν φεύγει από την επιτροπή και ας καλέσουν τη φρουρά εκφράζει την επίσημη θέση του κόμματος λέγοντας: «Καλά έκανε και το είπε αυτό, αλλά είναι ακόμη νωρίς, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες και ώρες».

Είχε προηγηθεί ένταση και φωνές στην αίθουσα από την αρχή της διαδικασίας.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε έγγραφα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς αντέδρασε έντονα.

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής – προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινή).

Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;

Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

Ραγκούσης: Χουντοεξεταστική, με τη βία της πλειοψηφίας!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Με φωνές που ακούγονταν μέχρι έξω ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήριζε «χουντοεξεταστική» την επιτροπή. «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε ο Γ. Ραγκούσης.

Βουλευτές ΝΔ: Ντροπή! Να ανακαλέσεις!

Άμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

Οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κ.κ. Ραγκούση -Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει» πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας».

Πλεύρης: Είχαν εξαιρεθεί και στο παρελθόν μάρτυρες

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι είχε υπάρξει εξαίρεση μαρτύρων και στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπουτσή – Λαφαζάνη το 2010. «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον Τσούκαλη» τόνισε χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως. Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε με την εξαίρεση μαρτύρων για το Βατοπαίδι

Επρόκειτο για την περίφημη υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην εξεταστική που είχε συσταθεί τότε, το 2010 προέκυψε το θέμα με τη συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.

Ζητήθηκε η άποψη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής η οποία ομοφώνως γνωμοδότησε πως πρέει να εφαρμοστεί η αρχή της αμεροληψίας. «Επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης […] Πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής […] Υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».

Το έγγραφο που κατέθεσε η ΝΔ και εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το έγγραφο αυτό κατέθεσε η ΝΔ στην επιτροπή ανατρέποντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε είχε συμφωνήσει με την άποψη εκείνη.

Δείτε εδώ το έγγραφο που κατέθεσε η ΝΔ

Κύκλοι ΝΔ: Να εγκατελείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την πεζοδρομιακή Πολάκειο ρητορική

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής εξηγούν πως οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, ούτε εξαιρούνται ούτε αποβάλλονται από τις εργασίες της προανακριτικής… Απεναντίας, όπως σημειώνουν, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στις έρευνες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα