Σε τρεις άξονες βασίζεται το πρόγραμμα για την υγεία που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία και αφορά την πρόληψη, τις υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη και ειδική μέριμνα για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι μακροχρόνια άνεργοι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στον τομέα της πρόληψης, όπου δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και καμπάνιες για τον καρκίνο, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη στοματική υγεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα θεσμοθετήσει την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και άτομα με αναπηρία, ενώ έχει τονίσει ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται σήμερα στην πρόληψη. Το χαμηλότερο ποσοστό σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Αντίθετα το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.)

Σε 27,3% ανέρχεται το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ενώ κατά 50% αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία. Το 30% της συνολικής επιβάρυνσης από ασθένειες στην Ελλάδα αποδίδεται σε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Καπνιστές, παχυσαρκία

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση κατά 30% των καπνιστών και της παιδικής παχυσαρκίας στην επόμενη 10ετία. Να μειωθούν κατά 24% τα περιστατικά καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα, τη διατροφή και την παχυσαρκία εντός 10ετίας. Και να αυξηθούν κατά 1/3 τα ποσοστά εντοπισμού των ανθρώπων που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν (αύξηση του ποσοστού όσων έχουν διαγνωστεί από το 60% στο 80%) εντός 5ετίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.

Στόχος είναι οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Αρχή γίνεται από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Διοίκηση νοσοκομείων

Στη ΝΔ έχουν σχεδιάσει ένα νέο σύστημα οργάνωσης και διοίκησης των νοσοκομείων. Διαμηνύουν ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα χρήματα των φορολογούμενων, τη διοίκηση θα αναλάβουν τεχνοκράτες της υγείας.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα γίνουν ανεξάρτητες και αυτόνομες μονάδες και θα λειτουργούν τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και ως και ανεξάρτητες μονάδες 24 ώρες το 24ωρο.

Επίσης, στην πρωτοβάθμια υγεία στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός, με ελεύθερη επιλογή από τους πολίτες, ο οποίος θα είναι σύμβουλος και φροντιστής υγείας της κάθε οικογένειας, θα διαμορφώνει το πλαίσιο της πρόληψης, θα κρατάει το φάκελο του ασθενούς, κ.ά.

Μια μεγάλη φιλοδοξία του προγράμματος είναι να αλλάξει το σύστημα εφημεριών ώστε σε συνδυασμό με το νέο σύστημα για τα επείγοντα περιστατικά και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ να μην υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα