ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗSOS για τις επιπλέον 2.000 αποχωρήσεις γιατρών από το ΕΣΥ έως το...

SOS για τις επιπλέον 2.000 αποχωρήσεις γιατρών από το ΕΣΥ έως το 2020

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποχώρηση 2.000 γιατρών από το ΕΣΥ έως το 2020, αλλά και για το «ατελέσφορο» εγχείρημα των ΤΟΜΥ κρούει ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Έχουμε δύο μεγάλες αγωνίες για το 2020 ένα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Πρωτοβάθμια καθώς λήγει το ΕΣΠΑ για τις ΤΟΜΥ. Οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν θετικά για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται. Το δεύτερο είναι ότι περιμένουμε την αποχώρηση 2.000 γιατρών από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ, στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της νέας διοίκησης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων «Ζητάμε άμεσα διάλογο με το υπουργείο Υγείας. Με τη δέσμευση ότι οι προτάσεις του ΠΙΣ θα είναι τεκμηριωμένες και κοστολογημένες».

Οι προτάσεις για την ΠΦΥ

Το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ έχει καταστεί ατελέσφορο σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο. Μάλιστα, ο προανήγγειλε ότι ο ΠΙΣ θα παρουσιάσει δική του, ολοκληρωμένη και πλήρη πρόταση για την ανάπτυξη ΠΦΥ στη χώρας μας. Η πρόταση θα στηρίζεται σε σχετικές προτάσεις των ιατρικών συλλόγων της Κρήτης. Όπως είπε το νέο σύστημα δεν θα έχει αποκλεισμούς και δεν θα υποβαθμίζει τις ιατρικές ειδικότητες.

Φιλελεύθερος ο τρόπος προσέγγισης 

Ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος της νέας διοίκησης, παρουσία της Α’ αντιπροέδρου του ΔΣ, Άννας Μαστοράκου και του γενικού γραμματέα, Γιώργου Ελευθερίου.

Άννα Μαστοράκου

Με το ισχυρό, όπως τόνισε, 62% που έλαβε η παράταξη του δήλωσε πως «Προσεγγίζουμε τα πράγματα με έναν φιλελεύθερο και ρεαλιστικό τρόπο».

Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς τους σε μια σειρά θεμάτων. Κάνοντας λόγω για χαμένες ευκαιρίες. «Έπρεπε το ΤΣΑΥ να μετατραπεί σε επαγγελματικό ταμείο το 2014, ενώ και το 2015 χάσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ως γιατροί στην τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων από την ΕΣΑΝ» επισήμανε.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλά λάθη έγιναν γιατί «επί μία δεκαετία, μειοψηφίες στο ΠΙΣ είχαν κρίσιμο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων». Η περίοδο αυτή τόνισε ότι «παίρνει τέλος», με το «το μονοπαραταξιακό προεδρείου του Συλλόγου που συγκροτήθηκε με εντολή των ψηφοφόρων μας».

Γιώργος Ελευθερίου
Έτοιμος ο ΠΙΣ για τις νέες αρμοδιότητες

Σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος από την 1η Απριλίου. Οι οποίες θα είναι η χορήγηση των αδειών εξασκήσεως επαγγέλματος και οι εξετάσεις για την ειδικότητα. Αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχαν οι Περιφέρειες. Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι ο ΠΙΣ έχει κάνει την σχετική προετοιμασία και οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο, το νέο σύστημα των εξετάσεων για τις ειδικότητες. Τις χαρακτήρισε δικαιολογημένες διότι η απόφαση πάρθηκε από το ΚΕΣΥ χωρίς επαρκή διάλογο με τους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σκιές…στο νέο ΔΣ

Απατώντας σε ερωτήσεις για τις ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των εκλογών του ΠΙΣ. Τα οποία κατατέθηκαν από μέλη της παράταξης του. Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι έγινε η νέα καταμέτρηση ψήφων, η οποία δεν επέφερε καμία αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα.

«Οι ενστάσεις εξετάσθηκαν όλα έγιναν με σύννομο τρόπο. δεν υπάρχουν σκιές στη διαδικασία» τόνισε.

Εξήγησε δε ότι η συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ του ΠΙΣ έγινε σύμφωνα με το νόμο 4512/2018. Βάσει του οποίου προσκάλεσε τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ σε διάστημα 8 ημερών από την ημερομηνία που έγιναν οι αρχαιρεσίες, προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.

Επίσης, επισήμανε ότι έχουν σταλεί τα σχετικά έγγραφα στον υπουργό Υγείας για να επικυρώσει τα αποτελέσματα.

Μπόνους για τους ειδικούς γιατρούς

Ερωτηθείσα η νέα αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Άννα Μαστοράκου για τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ απάντησε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συνεδριάσεις του ΠΙΣ με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό.

«Η πρόταση που παρουσιάστηκε ήταν βελτιωμένη. Ουσιαστικά παραμένει η αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση ενώ η νομοθεσία έλεγε για πάγιες αντιμισθίες. Οι συμβάσεις τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα είναι αορίστου χρόνου, και όχι ενός έτους που λειτούργησε αποτρεπτικά στους οικογενειακούς γιατρούς» τόνισε η κ. Μαστοράκου.

Μάλιστα, ανέφερε πως θα δίνεται ετήσιο μπόνους στους ειδικούς γιατρούς ανάλογα με την απόδοση τους, που θα ανέρχεται σε 80 ευρώ ανά ασθενή. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τους ασθενείς που θα καταγράφονται στο σύστημα ως χρόνιοι πάσχοντες. Υπό την προϋπόθεση ότι θα πηγαίνουν στον ειδικό γιατρό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για πλήρη έλεγχο.Το σκεπτικό του υπουργείου είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν, οι συνεχείς επισκέψεις των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς για συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΠΙΣ, το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο χρειάζεται βελτιώσεις, ώστε να μην εφαρμοστεί οριζόντια.

Τέλος ανέφερε ότι στην πρόταση του υπουργείου δεν καταργούνται οι υπάρχουσες συμβάσεις. Θα γίνουν στοχοποιημένες προκηρύξεις για επισκέψεις ανά ειδικότητα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νομού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ