ΒασικόΣτα 86 δισ. ευρώ το «φαγοπότι» για την Υγεία σύμφωνα με το...

Στα 86 δισ. ευρώ το «φαγοπότι» για την Υγεία σύμφωνα με το πόρισμα

- Advertisement -

Το μεγάλο πάρτι στα φάρμακα και εν γένει στον τομέα της Υγείας υπογραμμίζει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, δίχως ωστόσο να προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υπέστη η χώρα από το 1997 έως το 2014. Κατά τις μαρτυρίες και την έρευνα η επιβάρυνση στο σύνολο του τομέα της Υγείας αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ με τον τομέα του φαρμάκου να φτάνει τα 23 δισ. ευρώ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση μίας σειράς υποθέσεων αλλά όχι πολιτικών ή άλλων προσώπων, απομακρύνοντας την πιθανότητα Προανακριτικής, ενώ όπως επισημαίνεται το πόρισμα αποτελεί μία γενική προσέγγιση καθώς η παραπομπή της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη είχε επίδραση στο μέγεθος των προσβάσιμων στοιχείων.

Αναφορικά με συγκεκριμένες υποθέσεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν εκτενή αναφορά σε εκείνη της παραγγελίας αντιϊικών εμβολίων επί υπουργίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σημειώνοντας ότι «αποτελεί μία ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας», λόγω του μεγάλου αριθμού εμβολίων που ζητήθηκαν προς αντιμετώπιση επαπειλούμενης πανδημίας γρίπης κι εκείνου που τελικά χρησιμοποιήθηκαν.

Σκευάσματα οσελταμιβίρης

Αφού κάνουν μία ιστορική αναδρομή στην υπόθεση, οι συντάκτες του πορίσματος, τονίζουν ότι από την ποσότητα των 700.000 σκευασμάτων τα 495.440 σκευάσματα οσελταμιβίρης έμειναν αδιάθετα και βρέθηκαν ληγμένα -ανάμεσα σε άλλα- στην Κεντρική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού στον Ταύρο κατά τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΥΥΠ, ενώ από τις 16 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000.

Κατόπιν τούτου θέτουν ερωτήματα αναφορικά με το πώς τεκμηριώθηκε η πρόταση για την προμήθεια τόσο μεγάλης ποσότητας αντιγριπικών εμβολίων και αντιϊικών σκευασμάτων. Υποστηρίζουν ότι η παραγγελία δεν πέρασε ως όφειλε από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι το δάνειο 223 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε για τη χρηματοδότηση της δράσης ήταν «υπέρογκο, προκλητικά σπάταλο και ελλιπέστατα αιτιολογημένο».

Κερδοσκοπικά φαινόμενα

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα διαπιστώθηκε ακόμη, ότι “…και σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κερδοσκοπούν, όταν προμηθεύουν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού:

• Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1087 ευρώ.

• Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό.

• Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ”.

Εν κατακλείδι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν την περαιτέρω διερεύνηση «σκοτεινών» σημείων και περιόδων, χωρίς ωστόσο να οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε πρώην Υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές προτείνουν:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΡΚΩΤΟΙ, κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ