Τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα οποία προχωράει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα οποία προχωράει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε αναστολή εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται με βάση τον ονομαστικό μισθό. Το κόστος είναι 675 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 800 ευρώ αναλογικά για τις μέρες αναστολής. Είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.

– Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις.

Σταϊκούρας: Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων 
  • Τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη κατά της πανδημίας, κατά μ.ο. ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6%.
  • Τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά
  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αναλογικά κάλυψη μισθού. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο.
  • Για τα 800 ευρώ, το κόστος υπολογίζεται 215 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή δόσεων και οφειλών επιχειρήσεων που πλήττονται, για τον Νοέμβριο.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων μέχρι το τέλος του έτους
  • Επεκτείνονται κατά 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας
  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο, οι κατοικίες εργαζομένων που πλήττονται και η φοιτητική κατοικία.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις ομάδες που θα πληγούν.

Χαρακτηριστικά o κ. Μητσοτάκης είπε:

Πρώτον, όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για τον Νοέμβριο θα πάρουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο -στις αρχές Δεκεμβρίου- 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ που ήταν το επίδομα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο πέραν του δώρου Χριστουγέννων, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τρίτον, θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 130.000.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα