ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣύνοδος Κορυφής: Οι 27, το εμβόλιο και η Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27, το εμβόλιο και η Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη

- Advertisement -

Με συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας αποφάσεις για συλλογική διαχείριση του εμβολίου, καθώς και εφαρμογή της Φόρμας Εντοπισμού Επιβάτη.

Με συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας αποφάσεις για συλλογική διαχείριση του εμβολίου, καθώς και εφαρμογή της Φόρμας Εντοπισμού Επιβάτη. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην τηλεδιάσκεψη έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά και τις ανακοινώσεις προ 24 ωρών περί Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Συμφωνία για κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων -Τα τρία μέτρα

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά μέτρα κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Το πρώτο είναι η κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα (ανάλογα και τον πληθυσμό της).

Το δεύτερο αφορά μία κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων.

Το τρίτο είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Η τηλεδιάσκεψη «σημαδεύτηκε» από την ομιλία της κ. Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως ο μόνος τρόπος για να σπάσει η πανδημία, είναι ένα γενικό lockdown. Μέτρο το οποίο οι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος, παραδέχτηκε πως είναι ένα μέτρο που έπρεπε να έχει αποφασιστεί πολύ νωρίτερα.

«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, «ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Σύμφωνα με το Politico, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της «κόπωσης» των πολιτών από την πανδημία και τα μέτρα, με την κ. Μέρκελ ωστόσο να προχωρά σε μια έκκληση αφύπνισης προς τους συναδέλφους της, λέγοντας ότι «απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία». Παράλληλα, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι «πολιτικές πραγματικότητες» τους εμπόδισαν να επιβάλουν περιορισμούς νωρίτερα. Όπως και ότι θα έπρεπε να αντλήσουν διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση. Να ενεργήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον.

Μέρκελ και Μακρόν έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα μερικού και ολικού lockdown αντίστοιχα στις χώρες τους, ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για νέα μέτρα και από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Κάλεσμα Μισέλ για συλλογικά rapid test

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους ηγέτες να συζητήσουν το πώς οι «27» θα προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test. Βασικό θέμα ήταν η κοινή προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.

Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος κ. Αντονι Φάουτσι, ο οποίος προέβλεψε ότι τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά της Covid-19.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη». «Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού», έγραψε στο Τwitter.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ