Τρία βασικά μηνύματα θα επιχειρήσει να μεταδώσει στο σημερινό του διάγγελμα προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και υπάρχει έντονη ανησυχία για τη σταθερά μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Τρία βασικά μηνύματα θα επιχειρήσει να μεταδώσει στο σημερινό του μήνυμα προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και υπάρχει έντονη ανησυχία για τη σταθερά μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Θα τονίσει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν για τρίτη δόση.

Θέλοντας να βάλει φρένο στην πολυφωνία, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να απευθυνθεί ο ίδιος στον κόσμο και να απαντήσει στις αιχμές ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τη διαχείριση της πανδημίας στον αυτόματο. Θα επισημάνει ότι Χριστούγεννα οι εμβολιασμένοι θα κάνουν με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, στα τρία μηνύματα που θα επιχειρήσει να εμπεδώσει ο πρωθυπουργός με το μήνυμα της Πέμπτης, θα επιχειρήσει: 

Αφενός να καταστήσει σαφές στους ανεμβολίαστους πολίτες ότι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού συνιστά μονόδρομο καθώς και ότι η εορταστική περίοδος θα κυλήσει με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων πολιτών. Η άλλη όψη του ίδιου μηνύματος είναι να τερματισθεί οριστικά κάθε συζήτηση για νέα μέτρα.

Κατά δεύτερον, η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα να υπάρξει, κατά το δυνατόν, «σιωπητήριο» στην πολυφωνία υπουργών αλλά και επιστημόνων στα τηλεοπτικά μέσα. Εκτιμάται ότι η πολυφωνία αυτή δημιουργεί ή επιτείνει τη σύγχυση στους πολίτες και λειτουργεί εν τέλει ανασχετικά στην τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Τρίτο, αλλά όχι έσχατο, το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού θα έχει αναφορές στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, για κάθε ηλικιακή ομάδα και ιδίως για τις πλέον ευάλωτες του ηλικιακού χάρτη. Ειδικά για τους άνω των 65, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα ώστε να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήδη κατέχουν, γεγονός που παραπέμπει στην πιθανότητα να τεθεί «ημερομηνία λήξης» στα έγγραφα αυτά.

Απορρίπτεται το αυστριακό μοντέλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε την επιλογή του «lockdown σε ανεμβολίαστους». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είναι αποτελεσματική.

Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια. Και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πλήρους lockdown για ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε.

«Μπλόκο» Πλεύρη σε νέα μέτρα

Εξάλλου, στο τραπέζι έχει πέσει να υπάρχει ημερομηνία λήξεως στο υγειονομικό πάσο για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, εάν δεν εμβολιαστούν με τρίτη δόση. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν υπάρχει διάθεση για νέα μέτρα και βάζει «φρένο» στις σχετικές εισηγήσεις ειδικών.

Οι λοιμωξιολόγοι έβαλαν στο τραπέζι τη χωρητικότητα 70% σε θέατρα-σινεμά, τη διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη μάσκα παντού (σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους) και νέους περιορισμούς στην εστίαση. Εισηγήσεις που «μπλόκαρε» ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα σε όλους τους τόνους ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να διαφοροποιηθεί δραματικά η κατάσταση. Πάντως, στο σύστημα Υγείας πιέζεται και οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει δυσεύρετες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα