«Κλείνουμε ακόμα και σε επίπεδο ονοματοδοσίας την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της ασυδοσίας, της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, όπου στην ουσία αυτό το οποίο λειτουργούσε ήταν μια παραδιοίκηση με όρους μαφίας» όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας για αλλαγή με ισχυρό συμβολισμό, ο Αν. Ξανθός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της κριτικής «ιδιαίτερα από πολιτικές δυνάμεις που παρείχαν διαχρονικά πολιτική ασυλία σε ένα τοπίο απολύτως φαύλο και σε μια διαχείριση απολύτως εναντίον του δημόσιου συμφέροντος».

Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι η μετεξέλιξη του Κέντρου γίνεται «με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού» και διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας, ενώ τα στελέχη θα επιλεγούν με μια «διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής» και επισήμανε ότι «ανασφάλεια, εργασιακή αβεβαιότητα, ρεβανσισμός, κομματοκρατία, κυνήγι μαγισσών, διώξεις μη αρεστών είναι απολύτως αναληθή και απολύτως ψευδή».

Π. Πολάκης: Θεσμική θωράκιση ενάντια στο «μαύρο χρήμα»

«Κλείνουμε την πόρτα ακόμα και για μετά από 10-15 χρόνια, που μπορεί τότε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και όποια κυβέρνηση έρθει να μην μπορεί να ξανά χρησιμοποιήσει τον ΕΟΔΥ τότε με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν το ΚΕΕΛΠΝΟ για πάνω από 25 χρόνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, παρατηρώντας ότι συντελείται «τέτοια θεσμική θωράκιση που δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανισμός διάχυσης μαύρου χρήματος και ελέγχου των ΜΜΕ».

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Ο Αν. Ξανθός αναφέρθηκε και στη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών μετά τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος «Οδυσσέας», αλλά και τη «θετική συνηγορία της διεθνούς βιβλιογραφίας και των καλών πρακτικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης». Ο Αν. Ξανθός έκανε λόγο για «παρέμβαση προστασίας της ατομικής και της δημόσιας Υγείας» και επισήμανε ότι στόχος είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν χρήση αυτών των δομών «να κάνουν ένα πρώτο βήμα επαφής με το σύστημα Υγείας και διασύνδεσής τους με άλλες υπηρεσίες, είτε υποκατάστασης είτε ψυχοκοινωνικής υποστήριξης».

Ν.Δ.: Πραγματική πρόθεση να κρύψετε τα πεπραγμένα σας στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Ιάσωνας Φωτήλας ισχυρίστηκε ότι «η πραγματική πρόθεση ήταν να κρύψετε κάτω από το χαλί μέσω της κατάργησης και εκκαθάρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ τα πεπραγμένα σας στον οργανισμό», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει επίσης η επιδίωξη της κυβέρνησης για «απόλυτο έλεγχο των εργαζομένων στον νέο φορέα».

Όσον αφορά τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, ο Ι. Φωτήλας προχώρησε σε μια φοβική τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας με την ‘πρέζα’ του, την οποία την έχει πάρει στον κάθε έμπορο», παρατηρώντας ότι σε άλλες χώρες «την ουσία τη δίνει το κράτος».

Ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Κώστας Μπαργιώτας μίλησε για «μεταμφίεση» και όχι για μεταρρύθμιση του ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι «από συνθήκες διαφάνειας κακές, πάμε σε χειρότερες συνθήκες διαφάνειας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα