ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΞανθός, MSD και Lilly «κρίνουν» το μέλλον στα ογκολογικά φάρμακα 1Α

Ξανθός, MSD και Lilly «κρίνουν» το μέλλον στα ογκολογικά φάρμακα 1Α

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων που διαθέτουν ογκολογικά φάρμακα κατηγορίας 1Α αναμένεται να προκληθεί σε περίπτωση που δεν δοθούν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Ανδρέα Ξανθού, με την διοίκηση της MSD και της Φαρμασέρβ-Lilly.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κλάδου αναμένεται να προχωρούν σε περαιτέρω διευκρινήσεις, επιδιώκοντας πρωτίστως να υπάρξει μια βιώσιμη και δεσμευτική λύση από το υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της φαρμακευτικής επιχείρησης Φαρμασέρβ-Lilly Διονύσης Φιλιώτης αντιτίθεται εγγράφως στην πολιτική της Αριστοτέλους, δηλώνοντας πλέον αδυναμία για την προμήθεια των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1Α. Λίγες ημέρες νωρίτερα και η MSD με επιστολή της προς το υπουργείο «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για τις σοβαρές πιέσεις που ασκούνται εξαιτίας της πολιτικής φαρμάκου.

Υπερβολικό clawback και rebate που φτάνει στο 70%, θέτουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας για το επιχειρείν, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς μιλώντας στο healthpharma.gr, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι υπερβολικές χρεώσεις και τα οριζόντια μέτρα, εξάντλησαν οριστικά τις δυνατότητες των εταιρειών».

Νέος κύκλος συζητήσεων

Υπό τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις -διεθνείς και ελληνικές- στην ίδια λογική της απόφασης που έλαβε η Φαρμασέρβ-Lilly (δηλώνοντας αδυναμία προμήθειας), το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά, καλώντας στο τραπέζι των συζητήσεων τις διοικήσεις των δύο φαρμακευτικών.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων φαρμάκων κατηγορίας 1Α από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αναγκαίες θεραπείες εκατοντάδων ασθενών, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία που αφορά σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος και αυτοάνοσα.

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ώρες και εάν το θέμα θα λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» σε δεύτερο χρόνο, με το υπουργείο να δίνει το στίγμα για τα επόμενα βήματα/ θέσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κλάδου αναμένεται να προχωρούν σε περαιτέρω διευκρινήσεις, επιδιώκοντας πρωτίστως να υπάρξει μια βιώσιμη και δεσμευτική λύση από το υπουργείο Υγείας.

Παράλογοι προϋπολογισμοί
Ολύμπιος Παπαδημητρίου

«Με επιστολή μας προς το υπουργείο Υγείας και υπουργείο Οικονομικών, έχουμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τους αστήρικτους και ανεπαρκείς προϋπολογισμούς» όπως τονίζει στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τονίζοντας πως «Όταν οι προϋπολογισμοί για το φάρμακο είναι παράλογοι είναι πραγματικά αδύνατον να καταφέρει μια εταιρεία να ανταποκριθεί σε αυτά τα μεγέθη επιστροφών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Φαρμασέρβ-Lilly για την αδυναμία παροχής φαρμάκων κατηγορίας 1Α, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι «Δεν είναι παράλογες αυτές οι αντιδράσεις, καθώς η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική στη χώρας μας καταστρατηγεί το επιχειρείν. Στη σημερινή της δομή, το σύστημα απαγορεύει σε μια εταιρεία να είναι βιώσιμη».

«Σαφώς και πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις που κανένας δεν μπορεί να επικροτήσει, αλλά δεν μπορεί και να μην έχει και την απαιτούμενη κατανόηση. Απορώ πραγματικά με τον τρόπο που το υπουργείο Υγείας λαμβάνει αποφάσεις δίχως να συνυπολογίζει και τις προβλεπόμενες αντιδράσεις» όπως καταλήγει.

Πρόσβαση των ασθενών
Μάκης Παπαταξιάρχης

«Οι προϋπολογισμοί είναι ανεπαρκείς και αυτό φαίνεται στην πράξη. Ειδικά στην κατηγορία 1Α αποδείχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το σύστημα. Οι επιχειρησιακές αποφάσεις των μελών μας είναι απόλυτα σεβαστές για λόγους προστασίας, καθώς λαμβάνονται σε ένα εντελώς απαράδεκτο καθεστώς» όπως τονίζει ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, υπογραμμίζοντας πως «παρά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει εξαιτίας της φαρμακευτικής πολιτικής που αναιρεί κάθε αρχή υγιούς επιχειρηματικότητας, δεσμευόμαστε πως θα διασφαλίζουμε πάντοτε την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Σταθερή προτεραιότητας μας παραμένει ο Έλληνας ασθενής».

Το «καταχρηστικό εργαλείο» του clawback (όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι φαρμακευτικές) είχε ως αποτέλεσμα οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις της περυσινής χρονιάς να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ το 2017. Η συνεισφορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή 4 φορές μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για το clawback που καλούνται να καταβάλλουν στην κατηγορία φαρμάκων 1Α που διακινούνται μέσω ΕΟΠΥΥ, στο α΄ εξάμηνο του 2018 η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ με δαπάνη στα 27,9 εκατ. ευρώ. Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των φαρμακευτικών, προειδοποιώντας εδώ και αρκετό καιρό πως δεν υπάρχει πλέον άλλη αντοχή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ