ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΞεκίνησε η διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων –Αγκάθι το rebate 25%

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων –Αγκάθι το rebate 25%

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ανυπέρβλητο εμπόδιο εξακολουθεί να παραμένει το rebate εισόδου 25% για τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι σε διαπραγμάτευση για την ένταξη νέων φαρμάκων στη Θετική Λίστα, μολονότι ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο.

Ανυπέρβλητο εμπόδιο εξακολουθεί να παραμένει το rebate εισόδου 25% για τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι σε διαπραγμάτευση για την ένταξη νέων φαρμάκων στη Θετική Λίστα, μολονότι ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δίχως να οριοθετείτε χρονικά το πότε θα νομοθετηθεί η κατάργηση του rebate εισόδου, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει ήδη καλέσει σε συζητήσεις τους εκπροσώπους εταιρειών που έχουν νέες καινοτόμες θεραπείες σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες.

Για να ενταχθούν όμως στη Θετική Λίστα τα νέα φάρμακα θα πρέπει οι εταιρείες υποχρεωτικά να συμφωνήσουν με rebate 25% για δύο χρόνια. Παράλληλα τα νέα καινοτόμα προϊόντα επιβαρύνονται με 12% rebate και τουλάχιστον 30% clawback.

Το εν λόγω μέτρο και οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στις Επιτροπές Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσής, έχουν «παγώσει» για δυόμισι χρόνια την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να στερούνται σωτήριες θεραπείες.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης αλλά….

Το τελευταίο όμως διάστημα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει τις διαδικασίες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τις θεραπευτικές κατηγορίες των ρευματοειδών παθήσεων και τις ερυθροποιητίνες.

Επόμενες στη σειρά αναμένονται να είναι οι θεραπευτικές κατηγορίες των ανοσοθεραπειών, των αναστολέων ιντερλευκίνης, η πολλαπλή σκλήρυνση και το μελάνωμα. Η τελική σειρά των θεραπευτικών κατηγοριών που θα μπουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Αυτό όμως που θα κρίνει σε πόσες νέες θεραπείες θα έχουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς είναι το πότε θα νομοθετηθεί η κατάργηση του 25%. Το Νοέμβριο του 2019 ο κ. Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι θα καταργηθεί το 25% στις νέες θεραπείες. Η πολυπόθητη νομική ρύθμιση όμως δεν έγινε πράξη.

Την περασμένη Πέμπτη στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά ότι θα καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση το rebate 25%. Όμως δεν προσδιόρισε πότε θα έρθει το νομοθέτημα που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού ασθενείς, γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν οι νέες θεραπείες και στην Ελλάδα.

Εκνευρισμός και αβεβαιότητα στη φαρμακευτική αγορά

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι εταιρείες που είναι τώρα σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για νέα φάρμακα θα πρέπει να “δώσουν” το 25%. Αν το μέτρο όμως καταργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες που θα κληθούν αργότερα σε διαπραγμάτευση δεν θα εξαναγκάζονται σε 25% μείωση τιμής, όπως οι προηγούμενες.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι «Θα υπάρχει στην ουσία διάκριση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών. Δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματά στην αγορά. Αν δεν εισαχθούν νέα φάρμακα στη Θετική Λίστα οι ασθενείς θα στερηθούν σωτήριες θεραπείες.

Ενώ πολλές φαρμακευτικές εταιρείες θα αναγκαστούν να μειώσουν τη δραστηριότητα τους στην Ελλάδα και αναπόφευκτα θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της κατάργησης του 25% στα νέα φάρμακα».

Η αβεβαιότητα για το πότε θα καταργηθεί το 25% έχει φουντώσει τους ψιθύρους στη φαρμακευτική αγορά που υποστηρίζουν ότι κάποιες νέες θεραπείες δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ