ΠαθήσειςΠάνω από 75.000 Έλληνες νοσούν από ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν

Πάνω από 75.000 Έλληνες νοσούν από ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν

- Advertisement -

Στο 80% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που νοσούν από ηπατίτιδα C στη χώρα μας, αλλά δεν έχει γίνει διάγνωση. Η «αθόρυβη νόσος», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι επιστήμονες επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα για πολλά χρόνια, έχει «ενεργή» παρουσία και στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C και… δεν το γνωρίζουν.

Η μη έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο των ετών, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά και σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζο η εκρίζωση της νόσου αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής παρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση των Ιογενών Ηπατίτιδων στην Ελλάδα, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της».

Στο πλαίσιο των δράσεων για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C γίνεται και η εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Κάνουμε θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο», που υλοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν καταλήξει σε ένα στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «Global health sector strategy on viral hepatitis 2016-2021» το οποίο αποσκοπεί στην εξάλειψη της νόσου μέχρι το έτος 2030. Η ηπατίτιδα C μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας και συγκεκριμένα, ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα. Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

«Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία», όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η., πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Δίνοντας τη διάσταση των ασθενών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Καλαμίτσης, αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο, δηλώνοντας ότι «η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε με την Ηπατίτιδα C είναι φύσει πολύ δύσκολη, καθώς η νόσος είναι ασυμπτωματική με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Γι’ αυτό, ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός για την παροχή της σωστής πληροφόρησης στο κοινό και την αντιμετώπιση της νόσου».

Κάνε κι εσύ θόρυβο για την αθόρυβη νόσο!
Κύριο όχημα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr, μέσω της οποίας καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο).
Στη συνέχεια, ανεβάζουμε το video στο ειδικό πεδίο της ιστοσελίδας www.kanoumethoryvo.gr και μοιραζόμαστε αυτό το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας C. Την εκστρατεία στηρίζουν με τη συμμετοχή τους τέσσερα δημοφιλή πρόσωπα, η Μαρία Μπεκατώρου, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Χρήστος Φερεντίνος και η Ελένη Φουρέιρα, ενώ περιλαμβάνει προβολή τηλεοπτικού σποτ, ενέργειες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προβολή σε συρμό του μετρό, καθώς και διενέργεια εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
#kanoumethoryvo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ