Αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προηγηθούν της διάγνωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας για τον Διαβήτη.

Αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προηγηθούν της διάγνωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής. Εταιρείας Έρευνας για τον Διαβήτη, η αναλογία είναι υψηλή καθώς 3 στους 10 λάμβαναν. αντικαταθλιπτικά και 1 στους 10 αντιψυχωσικά πριν τη διάγνωση του διαβήτη.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα δεδομένα της βάσης Scottish Care Information-Diabetes Collaboration για το σύνολο σχεδόν των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στη Σκωτία και, ειδικότερα, 266.186 στους οποίους συνταγογραφούνταν τα ψυχοδραστικά φάρμακα (22,5% αντικαταθλιπτικά, 5,3% αντιψυχωσικά, 6,6% συνδυασμός των δύο).

Πρόκειται για τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού project σχετικά με το πόσο έχει αλλάξει η συνταγογράφηση τέτοιων φαρμάκων σε βάθος χρόνου αλλά και τις πιθανότητες η χορήγησή τους να σχετίζεται με επιπλοκές στο διαβήτη.

Αντικαταθλιπτική αγωγή

Η αντικαταθλιπτική αγωγή αφορούσε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης – SSRI (32,9%), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα – TCA (30,5%), άλλου. τύπου (9,9%) ή συνδυασμό παραπάνω τύπων (28,6%) ενώ η αντιψυχωσική φάρμακα. πρώτης γενιάς (80,4%), δεύτερης γενιάς (14,2%) και συνδυασμούς (5,5%).

Γυναίκες, καπνιστές, άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή παχύσαρκοι σκιαγραφούν το προφίλ όσων λάμβαναν ψυχοτρόπα. φάρμακα προτού διαγνωστούν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σημειώνεται ότι και για τις δύο ομάδες φαρμάκων καταγράφηκαν περιστατικά ψυχιατρικών διαταραχών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε κλινική.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι παραμένει άγνωστο γιατί η συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων προηγείται συχνά της διάγνωσης διαβήτη, η αντίστροφη σχέση μπορεί να εξηγηθεί.

Άνθρωποι με ψυχικές νόσους συνήθως δεν τρέφονται σωστά, δεν είναι σωματικά. δραστήριοι, είναι επιρρεπείς στην κατάχρηση αλκοόλ, καπνίζουν πολύ και ζουν σε. φτωχότερες περιοχές. Μάλιστα, τα ίδια τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά επιβαρύνουν. τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν, προσθέτοντας πως. περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες για να διευκρινιστεί αν αυτά τα φάρμακα σχετίζονται. με επιπλοκές της πάθησης.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν τα πρότυπα συνταγογράφησης μετά τη. διάγνωση του διαβήτη και να διαπιστωθεί εάν η χρήση αυτών των φαρμάκων επηρεάζει. τον κίνδυνο επιπλοκών του, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού. επεισοδίου και αμφιβληστροειδοπάθειας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα