Η δύσπνοια, η αναπνευστική δυσχέρεια δηλαδή, έχει αποδειχθεί ότι περιλαμβάνεται στα κύρια και πλέον ανησυχητικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η δύσπνοια, η αναπνευστική δυσχέρεια δηλαδή, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το κύριο και πλέον ανησυχητικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός - συμπτώματα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα παγκόσμια δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί στον διεθνή επιστημονικό τύπο, η δύσπνοια εμφανίζεται κατά μέσο όρο την 5η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με όσα έχει τονίσει ο καθηγητής παθολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η πορεία της νόσου στον μέσο όρο των ασθενών, έχει την ακόλουθη πορεία:

  • Δύσπνοια – 5η μέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
  • Εισαγωγή σε νοσοκομείο – 7η μέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
  • Σύνολο παραμονής σε νοσοκομείο – 10 ημέρες

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο θάνατος μπορεί να συμβεί μεταξύ 14ης έως 20ης ημέρας από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα οποία η πορεία της νόσου μπορεί να έχει πιο ραγδαία κατάληξη.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου -οπότε έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στον πλανήτη- οι επιστήμονες έχουν μελετήσει χιλιάδες κλινικές περιπτώσεις παγκοσμίως. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει πολλή σύγχυση σχετικά με το τι προκαλεί ακριβώς ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), που επικράτησαν ως τα συνηθέστερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 δεν αποτελούν αποκλειστικά συμπτώματα του κορωνοϊού, καθώς συναντώνται και σε μια σειρά άλλων ιογενών καταστάσεων, που εκτείνονται από τη γρίπη έως το κοινό κρυολόγημα.

Πώς εγκαθίσταται ο κορωνοϊός στους πνεύμονες

Ο ιός εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των αεροσταγονιδίων από το βήξιμο ή το φτέρνισμα μολυσμένου ανθρώπου. Στην αρχή μολύνει τα κύτταρα στις ρινικές οδούς και τις βλεννώδεις μεμβράνες στο πίσω μέρος του λαιμού και προκαλεί πονόλαιμο και ξηρό βήχα. Η εμφάνιση του υψηλού πυρετού είναι η αντεπίθεση που κάνει ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό μας στη λοίμωξη του κορωνοϊού, στην προσπάθειά του να την καταπολεμήσει.

Στη συνέχεια, όμως, τα ιικά σωματίδια μπορεί να γλιστρήσουν προοδευτικά στους βρογχικούς σωλήνες κι από εκεί στους πνεύμονες. Στη φάση αυτή ενδέχεται να βλάψουν τις κυψελίδες των πνευμόνων, στις οποίες θα προκαλέσουν φλεγμονή. Οι πνεύμονες θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία της αναπνοής για την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό “δουλεύοντας” πιο σκληρά. Όμως, η φλεγμονή, η οποία θα έχει καλύψει τις κυψελίδες με μια βλεννογόνο μεμβράνη, δεν θα επιτρέπει τη σωστή εκτέλεσης της λειτουργίας της αναπνοής. Είναι το σημείο, στο οποίο προκαλείται η δύσπνοια, κατά την 5η ημέρα από την αρχή της λοίμωξης.

Η διαβάθμιση στη δυσκολία της αναπνευστικής λειτουργίας εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης στον πνεύμονα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν τόσο μεγάλη δυσχέρεια στην αναπνοή που να πρέπει να συνδεθούν άμεσα με αναπνευστήρα. Η ραγδαία αυτή επιδείνωση μπορεί να συμβεί στον ασθενή από την 5η έως την 7η ημέρα, κατά μέσο όρο, από τα συμπτώματα. Οπότε και απαιτείται, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Κορωνοϊός: Βαριά μορφή λοίμωξης – Συμπτώματα 

Οι ασθενείς με την πιο βαριά μορφή της λοίμωξης COVID-19, μπορεί να εμφανίσουν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, ή ARDS. Πρόκειται για εκτεταμένη βλάβη του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να οδηγήσει στη διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες. Οι πνεύμονες θα γεμίσουν με τόση ποσότητα υγρού. Στο τέλος δεν θα μπορεί καμία τεχνητή παροχέτευση οξυγόνου να βοηθήσει και ο ασθενής θα καταλήξει σε θάνατο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα