ΠαθήσειςΝέα δεδομένα στην διαχείριση εγκύων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση

Νέα δεδομένα στην διαχείριση εγκύων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση

- Advertisement -
  • Γράφει η Αφροδίτη Καπώνη

Μέχρι πρόσφατα, όταν ένας Νευρολόγος έπρεπε να επιλέξει ποια νοσοτροποποιητική θεραπεία θα χορηγήσει σε μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση, είχε στο μυαλό του μερικά βασικά ερωτήματα:

• Η ασθενής θα μείνει προγραμματισμένα έγκυος ή όχι;

• Εάν ναι, πόσο διάστημα πριν την σύλληψη θα πρέπει να διακόψει την χορηγούμενη θεραπεία προκειμένου να μην επηρεασθεί το έμβρυο;

• Εάν όχι, τότε τι γίνεται;

• Τι γίνεται με τον θηλασμό;

Έχοντας ως γνώμονα την υψηλότερη ασφάλεια γυναικών και εμβρύων, οι γιατροί στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν σύστηναν ή και απαγόρευαν τη χρήση νοσοτροποποιητικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ σε αρκετές γυναίκες συστηνόταν η διακοπή τους πριν την σύλληψη, ιδανικά μέχρι και τρεις μήνες νωρίτερα. Και βέβαια μία τέτοια διακοπή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών, καθώς από μελέτες έχει φανεί πως η διακοπή της αγωγής οδηγεί σε διπλασιασμό του κινδύνου σοβαρής υποτροπής.

Μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε καμία νοσοτροποποιητική αγωγή που να θεωρείται απόλυτα ασφαλής, με βάσει τα διεθνή δεδομένα, όσον αφορά στην κύηση και την γαλουχία. Για όλες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, υπήρχαν περιορισμοί και ερωτηματικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Καμία αντένδειξη στη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού

Εδώ και ένα χρόνο όμως, έχει τεκμηριωθεί ότι η Οξική Γλατιραμέρη δεν έχει καμία αντένδειξη χορήγησης για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αυτό προέκυψε έπειτα από τη συλλογή ενός πολύ μεγάλου όγκου κλινικών δεδομένων που στηρίζεται σε έρευνες βάθους 20ετίας.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως από την παρακολούθηση περισσότερων από 5.000 κυήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 2.000 προοπτικών καταγραφών) έχει καταδειχθεί ότι η ουσία αυτή δεν συνδέεται με χαμηλή μέση τιμή βάρους γέννησης, αυτόματες αποβολές, πρόωρο τοκετό ή τοξικότητα προς το έμβρυο, ενώ επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση ούτε με τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμορφιών ή συγγενών ανωμαλιών.

Έτσι, ενώ λοιπόν για πολλές δεκαετίες η απόκτηση παιδιών από ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, θεωρείτο στην καλύτερη περίπτωση επικίνδυνη, αν όχι απαγορευτική, σήμερα οι ειδικοί έχουν πάψει να αποτρέπουν τις ασθενείς από το να προχωρήσουν σε μία εγκυμοσύνη, καθώς αφενός τα ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει πως η εγκυμοσύνη δεν επιδρά αρνητικά στην εξέλιξη της νόσου, αφετέρου υπάρχει στη “φαρέτρα” τους μία θεραπεία, η Οξική Γλατιραμέρη 20mg και 40mg, η οποία δεν φέρει καμία αντένδειξη χορήγησης από τη σύλληψη έως και τον θηλασμό.

Επαρκής ασφάλεια…

Όλες οι υπόλοιπες θεραπείες πρώτης γραμμής για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (Ιντερφερόνες-Β, Φουμαρικός Διμεθυλεστέρας, Τεριφλουνομίδη) δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών, ωστόσο η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας δεν θεωρείται επαρκώς ασφαλής.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα μια γυναίκα που πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση και λαμβάνει Οξική Γλατιραμέρη μπορεί, εάν ο γιατρός της το κρίνει απαραίτητο, να συνεχίσει να λαμβάνει Οξική Γλατιραμέρη καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας χωρίς προβλήματα ασφάλειας για την ασθενή και το έμβρυο.

Επίσης, μια ασθενής που λαμβάνει κάποια άλλη θεραπεία και επιθυμεί να μείνει έγκυος, μπορεί να την αλλάξει σε Οξική Γλατιραμέρη εάν κριθεί σκόπιμη η συνέχιση της θεραπείας κατά την διάρκεια της κυήσεως.

  • Η κα Αφροδίτη Καπώνη, είναι Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικής κλινικής στην Ευρωκλινική

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ