Αξίζει να δειςΕπαναστατική θεραπεία «φρενάρει» την εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Επαναστατική θεραπεία «φρενάρει» την εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Επτά χρόνια επιπλέον ανεξαρτησίας υπόσχεται το νέο σκεύασμα Ocrevus για ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS), που αναπτύσσει η φαρμακευτική επιχείρηση Roche, καθυστερώντας σημαντικά την ανάγκη για αναπηρικό αμαξίδιο.
Το σκεύασμα, που έχει ήδη λάβει έγκριση περισσότερες από 60 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) χορηγείται κάθε έξι μήνες χωρίς να απαιτείται η διενέργεια ειδικών εξετάσεων μεταξύ των δόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Roche, συνολικά 50.000 ασθενείς έχουν λάβει παγκοσμίως τη θεραπεία μέχρι σήμερα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα οκρελιζουμάμπη (δραστική του Ocrevus), σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης φάσης ΙΙΙ Oratorio, αποδεικνύει ότι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με οκρελιζουμάμπη είχαν κατά 46% μειωμένο κίνδυνο καθήλωσης σε αναπηρικό αμαξίδιο σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο (6,2% έναντι 9,8% του κινδύνου, αντίστοιχα, p = 0,022). Όταν τα αποτελέσματα αυτά διευρύνθηκαν για τον υπολογισμό του μέσου χρόνου ανάγκης χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, τα δεδομένα έδειξαν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για αναπηρικό αμαξίδιο κατά επτά χρόνια.

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία…
«Για ένα άτομο που ζει με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και τα οποία έχουν διπλάσιο κίνδυνο αναπηρίας από την διαλείπουσα ΠΣ, επτά επιπλέον χρόνια χωρίς την ανάγκη αναπηρικού αμαξιδίου σημαίνει ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, να συνεχίσει να εργάζεται και να φροντίζει την οικογένεια του. Τα στοιχεία (που παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας – ΕΑΝ στη Λισαβόνα), δείχνουν τη σημαντική επίδραση της οκρελιζουμάμπης, ως πρώτης τροποποιητικής θεραπείας της πρωτοπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης», όπως σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος Έρευνας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη Νευροανασολογία στο Πανεπιστήμιο Monash, Χελμουτ Μπουτζκουεβεν.


Ο υπολογιζόμενος μέσος χρόνος για ανάγκη αναπηρικού αμαξιδίου (EDSS≥7) για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο στη μελέτη Oratorio ήταν 12,1 έτη σε σύγκριση με 12,4 έτη για άτομα με πρωτοπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο MSBase.

Σημεία υπεροχής…
Στις αρχές του έτους, η Roche έλαβε την ευρωπαϊκή έγκριση για το φάρμακο Ocrevus κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για την πρωταπαθή προοδευτική μορφή, όσο και για την υποτροπή που παραπέμπει στη συγκεκριμένη μορφή.
Η ευρωπαϊκή έγκριση ακολούθησε την έγκριση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2017, καθώς το Ocrevus ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από την FDA για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς προχωρημένης πολλαπλής σκλήρυνσης (PPMS).
Το νέο σκεύασμα Ocrevus χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό στην κατηγορία του, καθώς ενώ υπάρχουν ήδη πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της υποτροπής που παραπέμπει στη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δεν είχε εγκριθεί ακόμα κάποιο για την προοδευτική μορφή.
Πρακτικά, πριν από αυτό το φάρμακο, οι ασθενείς δεν είχαν καμία μορφή θεραπείας για να επιβραδύνουν τη συγκεκριμένη νόσο.
Να σημειωθεί ότι η πολλαπλή σκλήρυνση υπολογίζεται ότι προσβάλει περίπου 700.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου 96.000 εμφανίζουν πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή με υψηλό επίπεδο αναπηρίας. Τα περισσότερα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν υποτροπιάζουσα ή πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή κατά τη διάγνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ