ΕπιχειρηματικάΠατέντες και φάρμακα κάνναβης προς έγκριση από την GW Pharmaceuticals

Πατέντες και φάρμακα κάνναβης προς έγκριση από την GW Pharmaceuticals

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το πράσινο φως αναμένεται να λάβει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το σκεύασμα Epidiolex της GW Pharmaceuticals με βάση την κάνναβη, για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων.
Η συμβουλευτική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έγκριση του φαρμάκου, επισημαίνοντας πως τα οφέλη του Epidiolex φάνηκαν να υπερτερούν έναντι των κινδύνων.
Ο «φάκελος» του Epidiolex εξετάζεται από τον FDA ως θεραπεία για τα συμπτώματα επιληπτικών κρίσεων, του συνδρόμου Lennox-Gastaut (LGS) και του συνδρόμου Dravet.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της GW Pharmaceuticals, Justin Gover «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ομόφωνη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής για έγκριση του Epidemiolex, το οποίο θα αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σύνδρομο LGS και Dravet, ανθεκτικές μορφές της επιληψίας».
H φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals, ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων με βάση την κάνναβη όπως τα Sativex και Epidiolex, κατέθεσε αίτηση ώστε να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που θα αφορά στη χρήση παραγώγων του φυτού της κάνναβης για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου.
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πριν από ένα μήνα περίπου την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για ένα σκεύασμα που περιέχει THC και CBD, τα δύο βασικά κανναβινοειδή του φυτού, και στοχεύει στην αντιμετώπιση των γλοιωμάτων.
Συγκεκριμένα, η GW Pharmaceuticals περιγράφει στην σχετική αίτηση της για την απόκτηση πατέντας ευρασιτεχνίας: ότι «το προκείμενο δίπλωμα καλύπτει μία μέθοδο για την αγωγή γλοιώματος στον άνθρωπο χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό κανναβιδιόλης (CBD) και τετραϋδροκανναβινόλης (THC) όπου τα κανναβινοειδή βρίσκονται σε αναλογία από 1:1 έως 1:20 (THC : CBD) και στοχεύουν στη μείωση της βιωσιμότητας των κυττάρων, την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης ή τη μείωση του όγκου».
Η χρήση της κάνναβης και των κανναβινοειδών για την καταπολέμηση ενός ευρέως φάσματος καρκίνων έχει από καιρό προταθεί από την προ-κλινική έρευνα και από ανεπίσημες επιστημονικές αναφορές και μελέτες. Η πρώτη όμως κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του καρκίνου μέσω της κάνναβης ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα από την GW Pharmaceuticals και αφορά στο φάρμακο Sativex.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ