ΠαθήσειςΤον κίνδυνο προεκλαμψίας μειώνει κατά 40% η λήψη ασπιρίνης

Τον κίνδυνο προεκλαμψίας μειώνει κατά 40% η λήψη ασπιρίνης

- Advertisement -

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας κατά 40% περίπου, όπως αποδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης βοηθά τις εγκύους με υπέρταση πρώτου σταδίου να αποφύγουν την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που απειλεί τόσο τις ίδιες, όσο και τα έμβρυα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις, πρόωρο διαχωρισμό του πλακούντα, βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά της μητέρας, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Αν και σε κάποιες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας, χορηγείται χαμηλή δόση ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο, οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν αν θα τη χορηγούν σε γυναίκες που δεν θεωρούνται υποψήφιες για τη λήψη του φαρμάκου σύμφωνα με τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση.

«Θα έχουμε πολύ περισσότερες ασθενείς με διάγνωση υπέρτασης και είναι αναγκαίο να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πόσο κινδυνεύουν από προεκλαμψία;» ανέφερε η Δρ Alisse Hauspurg, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Η ίδια ήταν επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία έδειξε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της προεκλαμψίας στις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υπέρτασης.

Η έρευνα της Hauspurg έδειξε ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας κατά 39% στις γυναίκες με υπέρταση πρώτου βαθμού σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Η λήψη ασπιρίνης δεν μείωσε ωστόσο σημαντικά την πιθανότητα προεκλαμψίας σε γυναίκες που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά συνέχιζαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Τα στοιχεία της μελέτης αφορούσαν γυναίκες που ήταν έγκυοι την περίοδο 1989 έως 1992 και οι οποίες λάμβαναν 60mg ασπιρίνης καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αρχική μελέτη περιλάμβανε 2.539 γυναίκες, αλλά μόνο 1.020 χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση αυτή, η οποία δεν περιλάμβανε γυναίκες που κυοφορούσαν πάνω από ένα έμβρυα και είχαν υπέρταση που τώρα ταξινομείται ως υπέρταση δεύτερου σταδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ