Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν.

Την ίδια ώρα, η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.

Η Αυστρία διέκοψε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

Τέσσερις ακόμη χώρες διέκοψαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Τέσσερις ακόμη χώρες -η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία- έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Η συχνότητα των περιστατικών στα εμβολιασμένα άτομα είναι αντίστοιχη με τη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται, και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση, που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Stephen Evans, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και τη σύμπτωση» είπε, προσθέτοντας ότι η νόσος Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με τη δημιουργία θρόμβων.

Τι απεφάνθη ο EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των τριών εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς της AstraZeneca

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και 10 περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η κ. Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας κ. Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αξιολογεί την κατάσταση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα