• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε παραγγελία επαρκών ποσοτήτων του φαρμάκου Avigan (γνωστό και ως Favipiravir – Φαβιπιραβίρη) έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που παρουσιάζει κατά του Covid-19.

Σε παραγγελία επαρκών ποσοτήτων για το φάρμακο Avigan (γνωστό και ως Favipiravir - Φαβιπιραβίρη) έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που παρουσιάζει κατά του Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αρμόδια Επιτροπή στη χώρα μας εξετάζει κάθε πιθανή θεραπευτική επιλογή για την καταστολή της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, προσθέτοντας στην «φαρέτρα» της και το αντιγριπικό φάρμακο Avigan (Favipiravir – Φαβιπιραβίρη).

Την προηγούμενη εβδομάδα, κινέζος αξιωματούχος σημείωσε ότι ένα ενεργό συστατικό του αντιγριπικού φαρμάκου Avigan της ιαπωνικής Fujifilm Holdings φαίνεται να βοηθά στην ανάρρωση ασθενών με κορωνοϊό.

Το Avigan, γνωστό και ως Favipiravir – Φαβιπιραβίρη, παράγεται από θυγατρική της Fujifilm, η οποία μέσω θυγατρικής έχει παρουσία στον τομέα της υγείας. Το φάρμακο είχε εγκριθεί για χρήση στην Ιαπωνία το 2014.

Όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, κ. Τσιόδρας, στη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό:

«Έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Το φάρμακο…

Το αντιγριπικό φάρμακο, στο οποίο αναφερόταν ο κ. Τσιόδρας, δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Όπως εκτιμάται εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό από τον Φεβρουάριο.

«Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό», όπως έχει σημειώσει ο κ. Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας.

Σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν με 80 συμμετέχοντες, οι ασθενείς που πήραν το Avigan (Favipiravir – Φαβιπιραβίρη) σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση. Ταυτόχρονα, χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο προκειμένου να είναι αρνητικοί στον ιό, συγκριτικά με ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο.

Κορωνοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από γιαπωνέζικο αντιγριπικό φάρμακο

Όπως αναφέρει ο Guardian, γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο στο πλαίσιο κλινικών μελετών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο πηγή του υπουργείου Υγείας της χώρας την οποία επικαλέστηκε η κ. Mainicih Shimbun σημείωσε πως το φάρμακο δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα, όπου ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί.

Δεδομένου ότι το Avigan (Favipiravir – Φαβιπιραβίρη) έχει φτιαχτεί για την αντιμετώπιση της γρίπης, θα χρειαστεί κυβερνητική έγκριση για ευρεία χρήση σε ασθενείς με Covid-19.

Αξιωματούχος του χώρου της υγείας είπε ότι αυτή η έγκριση θα μπορούσε να δοθεί από τον Μάιο. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις εάν αργήσουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών.

Χλωροκίνη: Έφτασαν στην Ελλάδα 5 τόνοι από την Ινδία για τον κορωνοιό

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα