• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ασφαλές και αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η κινεζική εταιρεία China National Biotec Group (CNBG), μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.

Ασφαλές και αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η κινεζική εταιρεία China National Biotec Group (CNBG), μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για το δεύτερο πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας που έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινική έρευνα.

Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει μονάδα της CNBG, με έδρα το Πεκίνο, προκάλεσε υψηλού επιπέδου αντισώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Το δείγμα, που εμβολιάστηκε στη Φάση 1/2 της κλινικής δοκιμής, αφορά 1.120 υγιείς ανθρώπους. Τα πρώτα δεδομένα της δοκιμής ανάρτησε η CNBG στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένες ενδείξεις.

Συνολικά, οκτώ υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δοκιμάζουν οι κινεζικές εταιρείες σε ανθρώπους στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πρακτικά, η Κίνα έχει ένα σημαντικό προβάδισμα στον αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19. Η νόσος έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 500.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

Η CNBG, η οποία είναι θυγατρική του κρατικού ομίλου China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), είχε ανακοινώσει ότι ακόμα ένα υποψήφιο εμβόλιο που παρήχθη από την μονάδα της που εδρεύει στην Ουχάν είχε προκαλέσει επίσης υψηλού επιπέδου αντισώματα με ασφάλεια στους μετέχοντες σε κλινική δοκιμή βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων.

Δοκιμή Φάσης 3

Το πειραματικό εμβόλιο θα πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη Φάση 3 της δοκιμής σε ανθρώπους. Σε αυτή θα συμμετάσχουν χιλιάδες άνθρωποι, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για διάθεση στην αγορά.

Η CNBG ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει δοκιμή “Φάσης 3” για υποψήφιο εμβόλιο της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις για το πειραματικό εμβόλιο που θα δοκιμαστεί.

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκινά να παράγει το εμβόλιο -που προκρίνεται έναντι άλλων- πριν ακόμη λάβει έγκριση κυκλοφορίας. Τα προσυμφωνητικά από κράτη που παραγγέλνουν το εμβόλιο να έχουν ήδη γίνει. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η ζήτηση για εμβόλια κατά του Sars-CoV-2 φτάνει ήδη τις δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Το πανεπιστήμιο έχει συμπράξει με τη φαρμακευτική εταιρία Astrazeneca η οποία ανακοίνωσε συμφωνία με την ευρωπαϊκή Inclusive Vaccines Alliance (IVA) (Ανοιχτή Συμμαχία για το Εμβόλιο) με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για προμήθεια 400 εκατομμυρίων δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου με χρονικό ορίζοντα έναρξης των παραδόσεων πριν από τα τέλη του 2020. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει όποια χώρα επιθυμεί, με την Ελλάδα να παραμένει στο πλευρό των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα