Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακαλεί το πασίγνωστο φάρμακο Champix (γνωστό και ως Chantix) της Pfizer για τη διακοπή του καπνίσματoς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακαλεί το πασίγνωστο φάρμακο Champix (γνωστό και ως Chantix) της Pfizer για τη διακοπή του καπνίσματoς

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ανακοινωση του ο ΕΟΦ αναφέρει τα εξής:

«Την ανάκληση των παρτίδων του Πίνακα Ι του φαρμακευτικού προϊόντος Champix, λόγω υπέρβασης του ορίου της αποδεκτής πρόσληψης για την ουσία N-νιτροζο-βαρενικλίνη (NNV), το οποίο καθορίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται προληπτικά μετά τον καθορισμό του ορίου των 18.5 ppm NNV.

Η εταιρεία Pfizer Ελλάς Α.Ε., ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν»

Ας σημειωθεί ότι η βαρενικλίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, αϋπνία, ανώμαλα όνειρα, πονοκέφαλο και ρινοφαρυγγίτιδα.

Δείτε την ανακοίνωση πατώντας εδώ 

Chantix: Πονοκέφαλος για τη Pfizer

Οι πιέσεις για τη Pfizer όσον αφορά το δημοφιλές φάρμακο διακοπής του καπνίσματος Chantix (ή Champix) κλιμακώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς ενώ ανακάλεσε περισσότερες από δώδεκα παρτίδες στις ΗΠΑ και σταμάτησε την παγκόσμια διανομή, προχώρησε και σε ανάκληση όλων των παρτίδων στις ΗΠΑ.

Η Pfizer, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, κάλεσε όλους τους χονδρεμπόρους και τους διανομείς να σταματήσουν άμεσα τη χρήση και διανομή του.

Στο Chantix εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα νιτροζαμίνης, που θεωρούνται καρκινογόνοι παράγοντες. Ήδη, η διανομή του φαρμάκου έχει σταματήσει από τον Ιούνιο και πολλές παρτίδες έχουν ανακληθεί.

Η Pfizer διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς. Όσοι λαμβάνουν το σκεύασμα, καλούνται να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών θεραπειών.

Το Chantix εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο του 2006 ως συνταγογραφούμενο φάρμακο. Στόχος της έγκρισης ήταν να βοηθήσει ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω να σταματήσουν το κάπνισμα. Η διάρκεια θεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 εβδομάδων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα