Αξίζει να δειςΈρχεται νέο φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα από την Abbvie

Έρχεται νέο φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα από την Abbvie

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σημαντική βελτίωση στη σωματική δραστηριότητα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα επιτυγχάνει η νέα, πειραματική θεραπεία της Abbvie, μειώνοντας τον πόνο και αυξάνοντας την ποιότητα ζωής τους, σε σύγκριση με το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τα θετικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης τελικού σταδίου για την αποτελεσματικότητα της upadacitinib, ο φαρμακευτικός κολοσσός AbbVie θα υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για έγκριση του νέου φαρμάκου.

Η δραστική upadacitinib ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων JAK, οι οποίοι παρεμποδίζουν τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή και ονομάζονται κινάσες Ιανού (Janus Kinases). To Xeljanz της φαρμακευτικής επιχείρησης Pfizer Inc ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων.

Τι έδειξε η μελέτη…

Σύμφωνα με την AbbVie, μετά από 14 εβδομάδες θεραπείας το 69% των ασθενών που έλαβαν δόση 30 mg του φαρμάκου και το 65% των ασθενών που έλαβαν δόση 15 mg, ανέφεραν βελτίωση της φυσικής λειτουργίας. Στην ίδια μελέτη, το 45% των ασθενών που έλαβαν μεθοτρεξάτη ανέφεραν αντίστοιχες βελτιώσεις. Η μεθοτρεξάτη είναι τυπικά το πρώτο φάρμακο που συνταγογραφείται για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το 75% των ασθενών που έλαβαν δόση των 30 mg του φαρμάκου upadacitinib και το 64% των ασθενών που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση, δήλωσαν ότι είχαν λιγότερους πόνους. Αντίστοιχα, το 46% των ασθενών που έλαβαν μεθοτρεξάτη δήλωσαν λιγότερους πόνους.

Επιπρόσθετα, το 73% των ασθενών που έλαβαν υψηλότερη δόση του upadacitinib και το 65% αυτών που πήραν τη χαμηλότερη δόση ανέφεραν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους, έναντι 48% για τη μεθοτρεξάτη.

Η μεθοτρεξάτη έχει παρόμοια δομή με το φυλλικό οξύ και δρα ως ανταγωνιστής του φυλλικού οξέος, δηλαδή ως αντιμεταβολίτης. Συγκεκριμένα αναστέλλει την διυδροφυλλινική αναγωγάση, το ένζυμο που μετατρέπει το φυλλικό οξύ στον δραστικό του μεταβολίτη, το τετραϋδροφυλλικό οξύ (συνένζυμο).

Η αναστολή αυτή οδηγεί σε ελάττωση της σύνθεσης θυμιδιλικού οξέος, σερίνης, μεθειονίνης, αδεδίνης, γουανίνης με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση της σύνθεσης DNA, RNA και προοδευτικά τον θάνατο του κυττάρου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ