• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα σημαντικά οφέλη του σκευάσματος Farxiga (dapagliflozin) της φαρμακευτικής AstraZeneca για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), επικυρώνοντας το ρόλο του συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT2) ως θεραπείες πρώτης γραμμής για ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF).

Τα σημαντικά οφέλη του σκευάσματος Farxiga (dapagliflozin) της φαρμακευτικής AstraZeneca για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας
AstraZeneca – Farxiga

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Είναι συναρπαστικά τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν γιατί σημαίνει ότι μαζί με άλλες τρεις κατηγορίες, τα SGLT2 θεωρούνται πλέον ως βασικές θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια», όπως δήλωσε ο κ. Joris Silon, επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακών, Νεφρών και Μεταβολισμού της AstraZeneca.

«Το 2020, ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε δεδομένα καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Είμαστε επικεφαλής της κατηγορίας» όπως υπογράμμισε ο κ. Joris SIlon σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης για το Farxiga (dapagliflozin).

Καρδιαγγειακά οφέλη

Αρχικά σχεδιασμένα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, τα SGLT2 αποδείχθηκαν γρήγορα στις κλινικές δοκιμές ότι έχουν επίσης καρδιαγγειακά οφέλη. Έτσι, αφού το Farxiga (dapagliflozin) κέρδισε την αρχική του έγκριση το 2014 για τον διαβήτη τύπου 2, ακολούθησε μελέτη και σε άλλους τομείς θεραπείας. Πέρυσι, εγκρίθηκε για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από το αν είχαν διαβήτη τύπου 2. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, προστέθηκε μια ένδειξη στο Farxiga (dapagliflozin) της AstraZeneca για τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), για ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη.

Η AstraZeneca παρουσίασε οκτώ περιλήψεις στο φετινό ESC για τη χρόνια νεφρική νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν τα οφέλη του Farxiga (dapagliflozin) στους νεφρούς σε ασθενείς με ή χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

«Είναι ένα πρόσθετο σημείο που δείχνει ότι η επίδρασή μας στην προστασία των νεφρών είναι πραγματικά ανεξάρτητη από τυχόν συννοσηρότητες», σημειώνει ο κ. Silon, υπογραμίζοντας πως «οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν το Farxiga σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα