Εθελοντές σε όλο τον κόσμο προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε μελέτες και δοκιμές εμβολίων για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, προκειμένου να δοθεί τέλος στην πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη.

Εθελοντές σε όλο τον κόσμο προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε μελέτες και δοκιμές εμβολίων για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, προκειμένου να δοθεί τέλος στην πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με τις παρενέργειες που εμφανίζονται μερικές φορές μετά την χορήγηση του εμβολίου της γρίπης περιέγραψαν εθελοντές τα όσα αισθάνθηκαν μετά το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, την ώρα που σημαντικές ανακοινώσεις στη “μάχη” του εμβολίου αναμένονται και από δεύτερη ομάδα!

Παρομοίασαν τα συμπτώματα που είχαν ως ένα βαρύ hangover αφού αισθάνθηκαν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στους μύες.

45χρονη εθελόντρια είπε ότι η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης αλλά αυτά εντάθηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Ένας άλλος εθελοντής ο 44χρονος Glenn Deshields, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα βαρύ hangover αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3.

Πονοκέφαλος και πυρετός

Η Carrie, μια γυναίκα από το Μιζούρι είπε ότι πήρε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την δεύτερη τον περασμένο μήνα.

Είπε ότι υπέφερε από πονοκέφαλο, είχε πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα. Και αυτές είναι παρενέργειες σαν αυτές του εμβολίου της γρίπης. Όμως στην δεύτερη δόση αυτές οι παρενέργειες εντάθηκαν.

Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτης και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσω, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Deshields, λομπίστας από το Τέξας είπε επίσης ότι τα συμπτώματα που είχε έμοιαζαν επίσης με βαρύ hangover. Δηλώνει, ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Είπε χαρακτηριστικά: «Οι πρώτες αναμνήσεις του παππού μου ήταν οι καμπάνες που χτυπούσαν και σήμαιναν την λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας φρικτός πόλεμος και οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τεράστια αγαλλίαση όταν τελείωσε. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ. Αισθάνομαι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της φρικτής κατάστασης».

«Συμμετείχα στην έρευνα για το εμβόλιο της Pfizer»

Μιλώντας στο CNBC, o Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής, Walter Isaacson που έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN, και συντάκτης του «Time», δήλωσε ενθουσιασμένος που έμαθε τα ευχάριστα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

«Αισθάνομαι υπέροχα. Και νιώθω πραγματικά υπέροχα για τη χώρα, τον κόσμο και την Pfizer», είπε στο τοκ σόου «Squawk Box». «Δεν είχα καμία ανησυχία, όταν πήγαινα για τη δοκιμή, εάν το εμβόλιο θα ήταν ασφαλές», πρόσθεσε στη συνέχεια. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό εμβόλιο ή placebo.

Ο Isaacson ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση μέσω Διαδικτύου το καλοκαίρι, προκειμένου να συμμετάσχει στη δοκιμή εμβολίων της Pfizer. Το ενδιαφέρον του για τη μελέτη προέκυψε καθώς έγραφε ένα βιβλίο για τη μοριακή βιολογία, εξηγώντας ότι «ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα εμβόλια τύπου RNA». Λίγο μετά την υποβολή αίτησης στο διαδίκτυο, ο Isaacson είπε ότι επικοινώνησαν μαζί του και πήγε σε νοσοκομείο στη Λουιζιάνα, όπου και έλαβε τη δόση -αν και δεν είναι σίγουρος ότι έλαβε το πραγματικό εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο. Η διασφάλιση ότι οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν είναι ένα κρίσιμο μέρος των διπλών «τυφλών» κλινικών δοκιμών, που αποτελεί και το χρυσό πρότυπο στην επιστήμη.

Η στιγμή του εμβολίου: «Κοίταξέ με»

«Κοίτα με στα μάτια», τον διέταξε μία γιατρός, όπως περιγράφει o Isaacson και σημειώνει η «The Washington Post». Λίγες στιγμές μετά εκείνος γύρισε αριστερά και κοίταξε τον άλλον γιατρό που του έκανε την ένεση, στο επάνω μέρος του ώμου του. «Οχι», του φώναξε η γιατρός, «κοίταξέ με», πρόσθεσε. Μετά του εξήγησε…

Επειδή ήταν μέρος σε μια διπλή, «τυφλή» κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου Covid-19, «έπρεπε να βεβαιωθούν ότι δεν έχω στοιχεία σχετικά με το εάν έλαβα δόση του κανονικού εμβολίου ή απλώς ένα εικονικό φάρμακο από αλατούχο διάλυμα. ”Δεν θέλουμε να ξέρετε εάν έχετε πάρει το κανονικό ή το placebo. Δεν θέλουμε να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας”. Μου είπε ότι ”δεν είμαι σίγουρη εάν θα μπορούσατε να βρείτε τη διαφορά, θέλουμε απλώς να είμαστε σίγουροι”», ανέφερε.

«Δεν είχα καμία σημαντική αντίδραση, ωστόσο στο τηλέφωνό μου… κάθε λίγες ημέρες κρατούσα ένα ημερολόγιο εμβολίου που αποστέλλεται στην Pfizer, ώστε να καταγράφουν τα αποτελέσματα», είπε.

Μεταφορά σε ξηρό πάγο

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια. Οι συσκευασίες θα είναι γεμάτες με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών του για το εμβόλιο και το Πανεπιστήμιο της. Οξφόρδης που συνεργάζεται με την μεγάλη φαρμακευτική AstraZeneca.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα