Αξίζει να δειςhVivo: Λαμβάνει 10 εκατ. για να μολύνει υγιείς εθελοντές με τον κορωνοϊό

hVivo: Λαμβάνει 10 εκατ. για να μολύνει υγιείς εθελοντές με τον κορωνοϊό

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών λαμβάνει η εταιρεία hVivo από την βρετανική κυβέρνηση για να μολύνει εσκεμμένα νεαρούς εθελοντές με τον νέο κορωνοϊό -που προκαλεί Covid-19-, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών λαμβάνει η εταιρεία hVivo από την βρετανική κυβέρνηση για να μολύνει εσκεμμένα νεαρούς εθελοντές με τον νέο κορωνοϊό -που προκαλεί Covid-19-, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτού του τύπου οι δοκιμές αποδίδουν ταχύτερα αποτελέσματα από ότι οι παραδοσιακές κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν πολλαπλά πειραματικά εμβόλια, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους.

Ήδη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διατεθειμένη να διαθέσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση δοκιμών κατά της Covid-19 στον κόσμο, στις οποίες υγιείς νέοι εθελοντές μολύνονται σκόπιμα.

Αυτού του είδους οι κλινικές δοκιμές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση πολλαπλών πειραματικών εμβολίων.

Πρακτική αιώνων…

Αντίστοιχες μελέτες έχουν υλοποιηθεί στα τέλη του 18ου αιώνα για τον ιό της ευλογιάς, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίων για τον τύφο, τη χολέρα και την ελονοσία.

Παρόλα αυτά, μερίδα του επιστημονικού κόσμου διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τη σκόπιμη μόλυνση υγιών ανθρώπων με κορωνοϊό. Ιδιαίτερα μάλιστα, από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε αποδοτική θεραπεία – όπως αναφέρουν.

Οι υποστηρικτές επιχειρηματολογούν πως ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι μικρός για νεαρούς και υγιείς ανθρώπους, την ίδια ώρα που τα οφέλη για την κοινωνία τεράστια.

Η hVivo είναι θυγατρική της ιρλανδικής φαρμακευτικής Open Orphan. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση για τις δοκιμές που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Η ίδια η δοκιμασία ωστόσο, που επιβλέπεται από το Imperial College London, δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση, καθώς εγείρονται μια σειρά από ηθικά θέματα.

«Δεν προσπαθούμε να καταστίσουμε αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά άρρωστους», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της hVivo, κ. Andrew Catchpole.

Όπως τόνισε «στην πραγματικότητα μάλλον το αντίθετο, προσπαθούμε ευλαβικά να μεταδώσουμε τόσο ιό ώστε να είναι ανιχνεύσιμος».

Όπως κατέληξε ο κ. Andrew Catchpole: «Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο με μόλις 10, 20, ίσως 30 ανθρώπους. Κατόπιν να περάσουμε στον έλεγχο των εμβολίων». Η έρευνα θα χρειαστεί 2-4 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Εκτός από το να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά, βασικό στοιχείο της μελέτης είναι η επιλογή του κατάλληλου στελέχους του ιού. Η hVivo απομόνωσε το στέλεχος πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δήλωσε ο κ. Catchpole, τονίζοντας ότι συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το στέλεχος που κυκλοφορεί στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ