ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚαπέλο 400% σε αντιβιοτικό βάζει CEO ως… «ηθική υποχρέωση»

Καπέλο 400% σε αντιβιοτικό βάζει CEO ως… «ηθική υποχρέωση»

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τις παράνομες πρακτικές του γνωστού πλέον για τις ανατιμήσεις σε φάρμακα Martin Shkreli επαναφέρει στο προσκήνιο αυτή τη φορά ο Nirmal Mulye, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Nostrum Laboratories, μετά την απόφαση του για «καπέλο» 400% σε αντιβιοτικό, ως «ηθική υποχρέωση».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Nirmal Mulye

Ο Nirmal Mulye βρίσκεται στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων του φαρμακευτικού κλάδου, μετά τον τετραπλασιασμό στην τιμή ενός αντιβιοτικού (από τα 474 στα 2.392 δολάρια), υποστηρίζοντας σε συνέντευξη του πως «είναι ηθική υποχρέωση των εταιρειών να πουλούν φάρμακα στην υψηλότερη τιμή, προκειμένου να κερδίζουν χρήματα σε κάθε ευκαιρία».

Το αντιβιοτικό Nitrofurantoin, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα «απαραίτητα φάρμακα». Το σκεύασμα χορηγείται σε πολλούς ασθενείς. Η ένδειξη που έχει είναι για τη θεραπεία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953.

Άνοδος και από τον ανταγωνισμό

Ο Nirmal Mulye διευκρίνισε πως η αύξηση της τιμής έρχεται και ως «απάντηση» στην αύξηση του κόστους που καταγράφηκε στο φάρμακο Furadantin. Το φάρμακο παράγεται από την ανταγωνιστική εταιρεία Casper Pharma και θεραπεύει τις ίδιες παθήσεις με το Nitrofurantoin.

Η Casper Pharma αύξησε την τιμή του προϊόντος της κατά 182% συνολικά από τα τέλη του 2015 έως το Μάρτιο του 2018, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η συσκευασία να κοστολογείται στα 2.800 δολάρια. Η εν λόγω εταιρεία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την άνοδο της τιμής.

Ο CEO της φαρμακευτικής Nostrum Laboratories εμμένοντας στην απόφασή του να αυξήσει το κόστος των φαρμάκων, εξήγησε πως το θέμα δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός αλλά και το γεγονός πως πρέπει στο τέλος της μέρας στην τσέπη του επιχειρηματία να υπάρχει κάποιο κέρδος.

Συνέκρινε μάλιστα την ιδιότητά του με αυτή ενός εμπόρου τέχνης. Τονίζοντας πως έχει το δικαίωμα να αυξήσει την τιμή ενός πίνακα. Να τον πουλήσει ακόμα και για μισό εκατομμύριο δολάρια παραπάνω.

Martin Shkreli
Στηρίζοντας τον Martin Shkreli

Την ίδια ώρα υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Martin Shkreli. Ο Shkreli έγινε γνωστός το 2015 για την απόφασή του να αυξήσει την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS και τον καρκίνο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από τα 13,50 στα 750 δολάρια ανά δισκίο. Να σημειωθεί πως ο Martin Shkreli, το 2018 φυλακίστηκε με κατηγορίες για την εμπλοκή του σε απάτη.

«Συμφωνώ με την κίνηση του Martin Shkreli να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής. Είναι δικαίωμα του να το κάνει ώστε να ανταμείψει και τους μετόχους του», σημείωσε ο Nirmal Mulye. Όπως επεσήμανε, θα μπορούσε να εφαρμόσει μια αύξηση αντίστοιχου μεγέθους, επειδή η εταιρεία του ήταν η μόνη που παρήγαγε το εν λόγω φάρμακο.

«Αυτοί είναι οι κανόνες της καπιταλιστικής κοινωνίας και όποιος δεν τους ακολουθήσει δεν μπορεί να επιβιώσει στην αγορά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της φαρμακευτικής.

Διευκρινήσεις… 

Αναφέρεται πως εταιρείες όπως η Nostrum και η Casper κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε τέτοιο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης αποθέματος σε υγρή μορφή που προέκυψε μετά τους νέους κανονισμούς που υιοθέτησε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA).

Μετά την αρχική συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Nostrum προχώρησε σε διευκρινήσεις μέσα από το LinkedIn. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση για την αύξηση της τιμής του αντιβιοτικού δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το ποσοστό της θα διαμορφωθεί από τους κανόνες της αγοράς και τον ανταγωνισμό, όπως είπε.

Να σημειωθεί πως το φάρμακο της Nostrum χορηγείται σε μορφή δισκίου αλλά και σε σιρόπι ενώ διατίθεται και στην Ελλάδα.

 

Ανατιμήσεις λόγω έλλειψης φαρμάκων «πλήττουν» ασθενείς και Ταμεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ