Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από τον Σεπτέμβρη, η Ρωσία.

Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από τον Σεπτέμβρη, η Ρωσία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ορισμένες φορές μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάτι, το οποίο, φυσικά, ως γεγονός, είναι εξαιρετική είδηση» ανέφερε για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό που ανακοίνωσε η Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμέγερ την Τρίτη.

«Αλλά μεταξύ της ανακάλυψης και της ένδειξης πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί και πέρασε όλα τα στάδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά» σημείωσε, σύμφωνα με το BBC, επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανάρτησε στις 31 Ιουλίου τη λίστα με τα 26 εργαστήρια τα οποία διεξάγουν έρευνες για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Σε αυτή, το ρωσικό εργαστήριο δεν φαίνεται να έχει περάσει καν στη δεύτερη φάση. Αντίθετα, υπάρχουν 6 δυνητικά εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, που έχουν περάσει και την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, που περιλαμβάνουν ευρεία δοκιμή σε ανθρώπους.

Τα έξι εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό που πέρασαν στην 3η φάση

Συγκεκριμένα τα εμβόλια αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι εκείνο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επίσης, η προσπάθεια της Moderna από το Κέιμπριτζ των ΗΠΑ. Όπως και η σύμπραξή της BioNTech, Fosun Pharma και Pfizer, επίσης από τις ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα τρία εμβόλια που πέρασαν την τρίτη φάση προέρχονται από την Κίνα, εκείνο της κινεζικής εταιρίας Sinovac, εκείνο του Ινστιτούτου της πόλης Γουχάν, από όπου ξεκίνησε και η πανδημία και τέλος, το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό του Ινστιτούτου του Πεκίνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργό Εμπορίου της Ρωσίας, κ. Ντενίς Μαντούροφ, τη Δευτέρα, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa.

Σε 10 ημέρες η έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (…), θα μπορούμε να δίνουμε από αυτόν τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον μήνα, κατόπιν έως και μερικά εκατομμύρια από τις αρχές του επόμενου έτους», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, που εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε ότι η επίσημη έγκριση του εμβολίου αναμένεται να γίνει σε «δέκα ημέρες».

«Θα είμαστε μπροστά όχι μονάχα από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από άλλες χώρες. Θα πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Κιρίλ Ντμίτριεφ σε δηλώσεις του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιτυχής η δοκιμή του εμβολίου, ισχυρίζεται η Μόσχα

Η Ρωσία εργάζεται εδώ και μήνες, όπως και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, σε διάφορα σχέδια εμβολίων εναντίον της Covid-19, ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το συγκεκριμένο από το κέντρο Gamaleïa εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας.

Το υπουργείο γνωστοποίησε, σε ένα δελτίο Τύπου, ότι οι κλινικές δοκιμές σε στρατιωτικούς «έδειξαν ξεκάθαρα μια εμφανή ανοσοποιητική ανταπόκριση» μπροστά στον νέο κορωνοϊό, «χωρίς παρενέργειες ή ανωμαλίες».

Ερευνητές, εν τούτοις, εκφράζουν ανησυχία μπροστά στην ταχεία ανάπτυξη των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας πως ορισμένα στάδια ενδέχεται να παραλειφθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υπό την πίεση των Αρχών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα