Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι ερευνητές για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, καθώς ενδέχεται να είναι «έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι ερευνητές για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, καθώς ενδέχεται να είναι «έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Άντριαν Χιλ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εμβόλιο μπορεί να λάβει έγκριση πριν τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι σε πρώτο επίπεδο να χρησιμοποιηθεί στο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς – νοσηλευτές). Όπως και στις ευπαθείς ομάδες (όπως οι ηλικιωμένοι) πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Το β’ κύμα της πανδημίας πλήττει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα. Οι επιστήμονες δίνουν μάχη με το χρόνο για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Το εμβόλιο θα ξεκινήσει να διατίθεται στη Βρετανία από τις αρχές του 2021. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο καθηγητής κ. Χιλ, μιλώντας σε μέλη του Magdalen College της Οξφόρδης διευκρίνισε ότι η αίτηση θα αφορά σε άδεια επείγουσας ανάγκης, όχι σε πλήρη έγκριση.

Το εμβόλιο έχει «Ισχυρή ανοσοανταπόκριση»

Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Χιλ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο οδηγεί σε «ισχυρή ανοσοανταπόκριση».

Οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν να δουν περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, πριν δώσουν την άδεια για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.

Στη Βρετανία, η πολιτική προβλέπει αρχικά τον εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν οι νέοι και υγιείς, με χαμηλότερο κίνδυνο. Κάτι που ο καθηγητής κ. Χιλ εκτιμά ότι θα συμβεί και στις περισσότερες χώρες.

«Επομένως, αυτό το χρόνο διεκδικούμε μια άδεια επείγουσας χρήσης. Η χρήση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό όσων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε προτεραιότητα και στις αρχές του επόμενου χρόνου και για τους υπόλοιπους», είπε ο κ. Χιλ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα