ΦαρμακοΜεφλοκίνη: Τι απαντά ο Τσιόδρας για το φάρμακο Ρώσων επιστημόνων

Μεφλοκίνη: Τι απαντά ο Τσιόδρας για το φάρμακο Ρώσων επιστημόνων

- Advertisement -

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται οι οι ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιού φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία μεφλοκίνη (mefloquine) για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με την επιστημονική κοινότητα να επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα οφέλη της, όπως σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται οι οι ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιού φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία μεφλοκίνη (mefloquine) για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με την επιστημονική κοινότητα να επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα οφέλη της, όπως σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε ερώτηση του healthpharma.gr ο κ. Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια χρήση με τη χλωροκίνη αλλά και πιθανές παρενέργειες και τοξικότητα.

«Η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε πολλά χρόνια στη χημειοπροφύλαξη για την ελονοσία. Είναι ένα φάρμακο αντίστοιχο με τη χλωροκίνη που είχε επίσης την ίδια χρήση. Ένα φάρμακο που και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Ένα φάρμακο που θα δοκιμαστεί και αυτό. Όπως και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών μελετών για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους για το νέο ιό» υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν υπάρχει πανάκεια αυτή τη στιγμή ούτε θαυματουργό φάρμακο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, για αυτό πρέπει να γίνονται αυτές οι μελέτες με την αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, με τους κανόνες της επιστήμης.

Η μεφλοκίνη, για παράδειγμα, θυμάμαι και όταν έκανα την ειδικότητα σαν λοιμωξιολόγος και τη δίναμε σε ανθρώπους που πηγαίναν σε χώρες που υπήρχε ελονοσία για χημειοπροφύλαξη μια φορά την εβδομάδα. Σε κάποιους έκανε ψυχιατρικές διαταραχές. Σπάνιο αλλά συνέβαινε.

Πρέπει κανείς να ξέρει τον εχθρό και αρχίζουμε να τον μαθαίνουμε καλά όσο περνάει ο καιρός, αλλά και τα όπλα του. Άρα τα όπλα ας τα αφήσουμε στην επιστημονική κοινότητα.

Θα δούμε αν δουλεύει αυτό το φάρμακο καλύτερα από τη χλωροκίνη. Έχουν περίπου παρόμοιο μηχανισμό.

Το συγκεκριμένο φάρμακο (μεφλοκίνη) δρα κατά της ελονοσίας όπως επίσης και η χλωροκίνη η οποία περιλαμβάνεται σε θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό».

Προφύλαξη κατά της ελονοσίας

Ειδικότερα όπως αναγράφεται στο σχετικό συνοδευτικό του φαρμάκου, το οποίο στην Ελλάδα πλέον εισάγεται μόνο μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η ουσία μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας.

Το φάρμακο, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων ότι εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει το Covid-19 στα κύτταρα. Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Τι ανακοίνωσαν οι Ρώσοι επιστήμονες για την μεφλοκίνη

Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν χθες ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη (mefloquine). Στόχος είναι η θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, γνωστό ως COVID-19.

Αξιοποιώντας μια ουσία μεφλοκίνη (mefloquine) που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ετοιμάζουν φάρμακο για τους φορείς της νόσου.

Τα σκευάσματα με την δραστική μεφλοκίνη, έχουν στόχο να καταστείλουν την κορύφωση των περιστατικών. Αλλά και να ελέγξουν αποτελεσματικά τον φονικό ιό στο μέλλον.

Πρόκειται για μία δραστική ουσία, που χρησιμοποιείται και στη θεραπεία της ελονοσίας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η θεραπεία με μεφλοκίνη αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη την κινεζική και γαλλική εμπειρία.

Παράλληλα, η Russian Federal Medical-Biological Agency (FMBA) ανακοίνωσε πως δημιούργησε 7 πρωτότυπα εμβόλια ενάντια στο νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, κανένα δεν θα είναι διαθέσιμο στην αγορά, πριν το τέλος του 2020.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται αισιόδοξος πως η χώρα του θα νικήσει τον κορωνοϊό, σε λιγότερο από 3 μήνες.

Στη Ρωσία, των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων, ως τώρα έχουν καταγραφεί μόλις 4 θάνατοι και 1.264 κρούσματα.

Η Μόσχα έχει ήδη επιταχύνει τη διαδικασία για την παραγωγή χιλιάδων νέων υπερευαίσθητων τεστ διάγνωσης του COVID-19. Προσδοκά να πραγματοποιεί έως 50.000 διαγνώσεις, ημερησίως, σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Μεφλοκίνη κατά της ελονοσίας

Η μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας. Κύρια δράση είναι η καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.

Το φάρμακο, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970, εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει το Covid-19 στα κύτταρα. Δεν επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί περαιτέρω, όπως ανέφερε ο FMBA. Πρόσθεσαν ότι το ανοσοκατασταλτικό αποτέλεσμα της μεφλοκίνης (mefloquine) εμποδίζει την φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από την ασθένεια.

Οι Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται σε ένα “αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό με βάση την μεφλοκίνη”, ανέφερε το FMBA.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ