Διπλάσια αντισώματα φαίνεται να δημιουργεί το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού σε σχέση με το αντίστοιχο των BioNTech/Pfizer, σύμφωνα με έρευνα μετά τη χορήγηση και των δύο σε Βέλγους υγειονομικούς.

Διπλάσια αντισώματα φαίνεται να δημιουργεί το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού σε σχέση με το αντίστοιχο των BioNTech/Pfizer, σύμφωνα με έρευνα μετά τη χορήγηση και των δύο σε Βέλγους υγειονομικούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη μελέτη, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έλαβαν μέρος 2.499 Βέλγοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις των δύο εμβολιαστικών σκευασμάτων (ορισμένοι με το ένα και ορισμένοι με το άλλο), όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι είχαν νοσήσει είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με όσους δεν είχαν περάσει την ασθένεια, ωστόσο μεταξύ των εμβολιασμένων οι οποίοι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, το εμβόλιο της Moderna εμφανίστηκε να προηγείται ξεκάθαρα σε επίπεδο ανοσοαπόκρισης. Τα επίπεδα αντισωμάτων τους έφταναν κατά μέσο όρο τις 2.881 μονάδες ανά mm, ενώ για τους αντίστοιχους οι οποίοι είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer το μέσο επίπεδο αντισωμάτων κινείτο στις 1.108 μονάδες ανά mm.

Προβάδισμα του εμβολίου

Στη μελέτη αναφέρεται μια σειρά πιθανών λόγων για το προβάδισμα του εμβολίου της Moderna, μεταξύ αυτών η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης – 4 εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna έναντι 3 εβδομάδων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι το σκεύασμα της Moderna περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του ενεργού συστατικού που χρησιμοποιείται και στα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων εμφανίζονται αντιστρόφως ανάλογα της ηλικίας των συμμετεχόντων στην έρευνα, καθώς, μεταξύ αυτών που δεν είχαν νοσήσει, τα ισχυρότερα αντισώματα βρέθηκαν σε εκείνους που ήταν κάτω των 35 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα