Αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να συμπεριληφθεί το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού, που προκαλεί Covid, στη λίστα σκευασμάτων έκτακτης ανάγκης υπέβαλε η Novavax.

Αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να συμπεριληφθεί το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού, που προκαλεί Covid, στη λίστα σκευασμάτων έκτακτης ανάγκης υπέβαλε η Novavax.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η προσθήκη ενός εμβολίου σε αυτή τη λίστα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξαγωγή του σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Covax, την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την εμβολιαστική στήριξη φτωχότερων χώρων.

Η αμερικάνικη εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την παροχή 1,1 δισ. δόσεων στο Covax, οι οποίες θα κατασκευαστούν από το Ινστιτούτο Serum, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο. Έχει επίσης συμφωνίες παραγωγής στη Βρετανία, η οποία έχει παραγγείλει 60 εκατομμύρια δόσεις.

Το πρωτεϊνούχο εμβόλιο της Novavax έχει δείξει συνολική αποτελεσματικότητα 90,4%, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές.

Έπεσαν υπογραφές με τη Novavax για ως 200 εκατ. δόσεις το διάστημα 2021-2023

H Eπίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου υπέγραψε πριν λίγες ημέρες τη σύμβαση της ΕΕ με την αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προμήθεια έως και 200 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 για το 2021-2023, αφού το εμβόλιο ελεγχθεί και λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Επίτροπος δήλωσε: «Με την υπογραφή με τη Novavax του συμβολαίου για την προμήθεια ως και 200 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά της covid-19, το 2021 και το 2023, προσθέτουμε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία εμβολίων στο χαρτοφυλάκιό μας και διασφαλίζουμε την προμήθειά τους για την ΕΕ και τον πλανήτη, καθώς προετοιμαζόμαστε για τους επόμενους μήνες».

Το συμβόλαιο προστίθεται στο ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK, τη Janssen Pharmaceutica NV, την BioNtech-Pfizer, την CureVac, την Moderna, καθώς και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα