ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓ. Σουρβίνος: Αντιική θωράκιση με εκχύλισμα τριών Κρητικών βοτάνων

Γ. Σουρβίνος: Αντιική θωράκιση με εκχύλισμα τριών Κρητικών βοτάνων

- Advertisement -

Ένα φυτικό προϊόν από την Κρήτη καταφέρνει και κερδίζει το επιστημονικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας με τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα του στις κλινικές μελέτες. Για το «Κρητικό Ίαμα», το εκχύλισμα τριών αρωματικών βοτάνων με την άμεση αντιική δράση έναντι των ιών του κοινού κρυολογήματος μιλά στο healthpharma.gr ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τονίζοντας πως «Σύντομα ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις γνώσεις μας και επεκτείνοντας τις θεραπευτικές εφαρμογές του σκευάσματος».

  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κύριε Σουρβίνο, για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας παρουσιάστηκαν επιστημονικά ευρήματα αναφορικά με τη δράση τριών κρητικών βοτάνων σχετικά με τη χρήση φυσικών ιδιοσκευασμάτων με αντι-ιική δράση. Τι σημαίνει αυτό για τη δράση των ιαματικών βοτάνων στο μέτωπο των σύγχρονων επιστημόνων;

Πράγματι, είναι η πρώτη φορά όπου τα αποτελέσματα ενός φυτικού σκευάσματος με αντιική δράση παρουσιάζονται σε ειδική συνεδρία στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τις δράσεις των αρωματικών βοτάνων αλλά και ειδικότερα για τα αποτελέσματα των μελετών που αφορούν το Κρητικό Ίαμα έναντι των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Μπορούν τα ιαματικά βότανα να έχουν ευεργετικό ρόλο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και γρίπης; Τι «δείχνουν» οι μελέτες;

Οι πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες για τη δράση των αιθέριων ελαίων του σκευάσματος, με τη χρήση πρότυπων στελεχών αναπνευστικών ιών και κυτταρικών μοντέλων έδειξε ότι το εκχύλισμα των Κρητικών αρωματικών βοτάνων έχει άμεση αντιική δράση έναντι αναπνευστικών παθογόνων και συγκεκριμένα έναντι των ιών της γρίπης και των ρινοϊών, δηλαδή των ιών του κοινού κρυολογήματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές, είναι αντίστοιχες αυτών αντι-ιικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αναφοράς.

Τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται σε αρμονία με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε κλινικό επίπεδο, οι οποίες έδειξαν ότι η λήψη του Κρητικού Ιάματος οδήγησε στη μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και του χρόνου νόσησης από αποδεδειγμένες περιπτώσεις γρίπης (Η1Ν1), με παράλληλη μείωση της φλεγμονής (με δείκτη την CRP).

Ποιους τύπους γρίπης αφορά η προστασία και πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός αντι-ιικής δράσης;

Διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα των βοτάνων του Κρητικού Ιάματος παρουσιάζει έντονη αντιική δράση έναντι στελεχών της γρίπης που προσβάλλουν συχνά το γενικό πληθυσμό όπως της γρίπη τύπου Α/Η1Ν1 αλλά και στελεχών γρίπης τύπου Β.

Η δραστικότητα του εκχυλίσματος του Κρητικού Ιάματος εμφανίζει ειδική δοσο- και χρόνο-εξαρτώμενη μείωση του ιικού φορτίου των κυττάρων, τόσο για τους ιούς της γρίπης τύπου Α και τύπου Β αλλά και των ιών του κοινού κρυολογήματος.

Στη συνέχεια, μελετώντας, τόσο με δοκιμασίες μοριακής προσομοίωσης, όσο και πειραματικά, δείξαμε ότι το σκεύασμα αναστέλλει την είσοδο κρίσιμων πρωτεϊνών αλλά και του γενετικού υλικού του ιού στην πυρήνα του κυττάρου και επομένως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του.

H ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία ανοίγουν ένα μεγάλο κεφάλαιο για διαρκή έρευνα. Τι αναμένουμε να δούμε σε δεύτερο χρόνο σχετικά με το σκεύασμα;

Το «Κρητικό Ίαμα» αποτελεί ένα φυτικό προϊόν, το οποίο παρά την κυκλοφορία του επί σειρά ετών, για εμάς τους ερευνητές του, αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μελέτης. Οι επιστημονικές μας παρατηρήσεις αλλά και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που λαμβάνουν το Κρητικό Ίαμα συνεχώς εμπλουτίζονται και μας οδηγούν σε νέα ερευνητικά μονοπάτια.

Το εκχύλισμα των τριών Κρητικών αρωματικών βοτάνων φαίνεται ότι έχει πλειοτρόπες δράσεις, τις οποίες προσπαθούμε να ανακαλύψουμε, πραγματοποιώντας μελέτες τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις γνώσεις μας και επεκτείνοντας τις θεραπευτικές εφαρμογές του σκευάσματος.

Το επιστημονικό προφίλ του «Κρητικό Ίαμα» ταυτίζεται με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων αρμόδιων αρχών;

Η αγορά των σκευασμάτων διατροφής, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξέλεγκτη, τροποποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2016.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε οδηγία η οποία επιβάλει την κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στην βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό.

Η οδηγία αυτή αρχίζει να επεκτείνεται και σε Ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι ακόμα δεν έχει υπάρξει σαφής οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ή την Επιτροπή Διατροφικών σκευασμάτων (EMA & EFSA).

Το «Κρητικό Ίαμα» είναι ίσως το πρώτο προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά, ακολουθώντας αυτές τις νέες οδηγίες. Έτσι, της κυκλοφορίας του προηγήθηκε κλινική μελέτη η οποία απέδειξε την μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και του χρόνου νοσήσεως από αποδεδειγμένες περιπτώσεις γρίπης (Η1Ν1), με παράλληλη μείωση της φλεγμονής, ενώ η έρευνα αυτή συνεχίστηκε με μία post-market μελέτη του ήδη κυκλοφορούντος σκευάσματος η οποία επιβεβαίωσε την αντι-ιική δράση του, με αντίστοιχα αποτελέσματα.

Κρητικό Ίαμα – CRETAN IAMA
Who is Who

Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος είναι Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στα Ινστιτούτα Ιολογίας του Medical Research Council στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο λαμβάνοντας υποτροφίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O κ. Γ. Σουρβίνος είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας και εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας (European Society for Clinical Virology).

Είναι επιστημονικά υπεύθυνος σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα έχοντας προσελκύσει ανταγωνιστικές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει περισσότερες 3.000 βιβλιογραφικές αναφορές. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων ενώ το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με βραβεία σε επιστημονικά συνέδρια.

Μέλη της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Γ. Σουρβίνου που συμμετείχαν στις εργαστηριακές μελέτες για την διερεύνηση του μηχανισμού δράσης των αιθέριων ελαίων στα οποία βασίζεται το CRETAN IAMA κατά των ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι ο Δρ Σταύρος Δέρδας και η Δρ Μελπομένη Τσέλιου.

Εκτός των εργαστηριακών δοκιμών σε πειραματικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τον ιολογικό έλεγχο της κλινικής μελέτης η οποία απέδειξε σε πληθυσμό ασθενών την ευεργετική δράση του CRETAN IAMA κατά των ιών της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ