Με μόλις μια εβδομάδα διαφορά και άνω του 90% αποτελεσματικότητα, τα δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Pfizer και Moderna για τον κορωνοϊό δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες παγκοσμίως για τον έλεγχο της πανδημίας.

Με μόλις μια εβδομάδα διαφορά και άνω του 90% αποτελεσματικότητα, τα δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Pfizer και Moderna για τον κορωνοϊό δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες παγκοσμίως για την επερχόμενη λήξη της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 94,5% ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για το εμβόλιό της κατά της Covid-19. Παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά 90% ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer και BioNTech.

Σε μια σύγκριση των δυο εμβολίων, το BBC σημειώνει πως και τα δύο ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι πολύ παρόμοια – περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο της Pfizer και περίπου 95% για το εμβόλιο της Moderna.

Και οι δύο δοκιμές ωστόσο συνεχίζονται και οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί καθώς παραμένει σταθερό στους -20C για μέχρι 6 μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο για έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισάγεται στο σώμα. Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ με τους μισούς να λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία τέτοια περίπτωση σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη, είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Πότε θα το κάνω;

Εξαρτάται από τη χώρα όπου βρίσκεσαι. Η Moderna λέει ότι θα καταθέσει αίτηση στις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Περιμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει έως και 1 δισ. Δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το 2021 και σχεδιάζει να λάνει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Τι δεν γνωρίζουμε;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία. Οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο, προτού μπορέσει να απαντηθεί.

Υπάρχουν επίσης υποψίες για την προστασία που προσφέρει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον Covid.

Ωστόσο, ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία.

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές.

Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Τα έως τώρα στοιχεία για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού της εταιρείας Moderna αναλύει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά τα ευρήματα

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει τα νέα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν σχετικά με το πειραματικό εμβόλιο της Moderna, σημαντικά και ενθαρρυντικά. Ο καθηγητής αναφέρεται στα στοιχεία των ερευνών της. Moderna, ενώ κάνει και μία σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

«Νεότερα για το εμβόλιο της. Moderna – αποτελεσματικότητα 94,5%. Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου Covid-19 από την αμερικανική εταιρεία Moderna. Τα νέα ευρήματα είναι όπως και στην περίπτωση της Pfizer ελπιδοφόρα. Στην κλινική δοκιμή της. Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση».

Μετά από ανάλυση δεδομένων από 95 συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Δηλαδή, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις. Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.

Τα 2 εμβόλια των Moderna και Pfizer / BioNTech περιλαμβάνουν δύο δόσεις, που λαμβάνονται σε απόσταση μερικών εβδομάδων μεταξύ τους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα που αναδείχθηκε από αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζει:

  • – Πως τα εμβόλια mRNA φαίνεται λειτουργούν καλά κατά του Covid-19.
  • – Πως τα εμβόλια που στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα προκαλούν ανοσοαπόκριση και αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται βασίζονται επίσης σε αυτήν τη στρατηγική.

Όπως και με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, η Moderna επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις. Covid-19 ήταν μεταξύ συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών και εθνών. Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια.

Να θυμίσω πως υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των 2 εμβολίων. Συγκεκριμένα, ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις – οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου. Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.

Η Moderna αναφέρει ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) με την. Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένει να έχει. 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμο να αποσταλεί στις Η.Π.Α. Η Moderna έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή δεδομένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετία. Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Να υπενθυμίσω ξανά πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορωνοϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα