Αξίζει να δειςTepezza: Νέα θεραπεία FDA για το εξόφθαλμο, λόγω θυρεοειδούς

Tepezza: Νέα θεραπεία FDA για το εξόφθαλμο, λόγω θυρεοειδούς

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει το φαρμακευτικό σκεύασμα Tepezza (teprotumumab-trbw) για τη θεραπεία του εξόφθαλμου που προκαλείται από δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Την έγκριση FDA λαμβάνει το Tepezza (teprotumumab-trbw) για τη θεραπεία του εξόφθαλμου που προκαλείται από δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Tepezza (teprotumumab-trbw) αποτελεί το πρώτο φάρμακο που στοχεύει στη δυσθυρεοειδική οφθαλμική νόσο. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, όπου υπάρχει φλεγμονή στους μύες και τον λιπώδη ιστό πίσω από το μάτι με αποτέλεσμα τη διόγκωση προς τα έξω (πρόπτωση οφθαλμού – εξόφθαλμος).

Το Tepezza δίδεται ενδοφλέβια ανά 3 εβδομάδες, σε έναν κύκλο συνολικά οκτώ εγχύσεων για τη θεραπεία του εξόφθαλμου (διάρκεια θεραπείας 6 μήνες).

«Η έγκριση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για αυτή τη δυνητικά εξασθενητική νόσο. Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει την πορεία της νόσου. Ενδεχομένως να κρατήσει μακριά τους ασθενείς από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Αποτελεί μια εναλλακτική, μη χειρουργική επιλογή θεραπείας», όπως σημειώνει ο κ. Wiley Chambers, MD, αναπληρωτής διευθυντής Μεταμοσχεύσεων και Οφθαλμολογικών Προϊόντων στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης του FDA.

To εξόφθαλμο, που προκαλείται από δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, προκαλεί εξωτερική διόγκωση του οφθαλμού. Συνοδεύεται από ποικιλία συμπτωμάτων, όπως πόνο στο μάτι, διπλή όραση, ευαισθησία στο φως ή ακόμη και δυσκολία στο κλείσιμο του ματιού.

Αποτελέσματα μελέτης

Το Tepezza εγκρίθηκε βάσει των αποτελεσμάτων δύο μελετών (Μελέτη 1 και 2) που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 170 ασθενείς με ενεργό οφθαλμική νόσο. Στην μελέτη οι ασθενείς έλαβαν Tepezza και εικονικό φάρμακο. Από τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε Tepezza, το 71% στην Μελέτη 1 και το 83% στη Μελέτη 2 έδειξαν μείωση της πρόπτωσης – μεγαλύτερη από 2 χιλιοστόμετρα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν Tepezza είναι: μυϊκός σπασμός, ναυτία, αλωπεκία (απώλεια μαλλιών). Διάρροια, κόπωση, υπεργλυκαιμία, απώλεια ακοής. Ξηροδερμία, δυσγευσία (αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης) και κεφαλαλγία.

Το Tepezza δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες πριν την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Συνίσταται η πρόληψη της εγκυμοσύνης στη διάρκεια θεραπείας και για 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του Tepezza.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ