TOP NEWSΤο εμβόλιο της Οξφόρδης παράγει αντισώματα - Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Το εμβόλιο της Οξφόρδης παράγει αντισώματα – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

- Advertisement -

Ασφαλές και ικανό να «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα αποδεικνύεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca.

Ασφαλές και ικανό να «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα αποδεικνύεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα για το νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές.

Μελέτες που αφορούσαν περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων. Η διαδικασία μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό. Tα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, αφορούν στο σκέλος της κλινικής δοκιμής όπου είχαν λάβει μέρος υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιο επίπεδο ανοσοαπόκρισης θα προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό. Μελέτες μεγάλης κλίμακας, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Η βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca που ουσιαστικά φτιάχνει το εμβόλιο που ανέπτυξε η Οξφόρδη, στοχεύει επίσης να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο.

Θετικά τα πρώτα δεδομένα

«Παρατηρήσαμε πολύ καλή ανοσοαπόκριση, όχι μόνο ως προς τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και επί των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος» όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Άντριαν Χιλ.

Μάλιστα, όπως τονίζει «αυτό σημαίνει ότι προκαλούμε διπλή διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος» έναντι του νέου κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, η κ. Σάρα Γκιλμπερτ, καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου, στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σημειώνει:

«Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει έναντι της πανδημίας της COVID-19. Όμως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Παράλληλα με τη συνέχιση της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής, πρέπει να να συλλέγουμε πληροφορίες για τον ιό. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση. Το επίπεδο δηλαδή για να παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19».

Μάλιστα προσθέτει πως, «εάν το εμβόλιο μας είναι αποτελεσματικό, είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, καθώς αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα».

Κρίσιμες οι τελικές δοκιμές

Αυτές οι τελικές δοκιμές θα καθορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει λοιμώξεις ή ασθένειες, συγκρίνοντας τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο με μια ομάδα εθελοντών που λαμβάνει ψευδοφάρμακο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο της Οξφόρδης -που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19- αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το BBC.

Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες το έκαναν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κορωνοϊού. Πρόκειται για το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορωνοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να του επιτεθεί.

Εκατομμύρια δόσεις τριών διαφορετικών εμβολίων παρήγγειλε η Βρετανία

Λίγο νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων. Πρόκειται γι’ αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.

Οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.

Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι). Αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος.

Με τις νέες αυτές συμφωνίες, “η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19. Τα εμβόλια δίνουν στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Το ταχύτερο δυνατό”, όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ