Αξίζει να δειςΞεκινά σήμερα η κλινική δοκιμή -Πειραματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ξεκινά σήμερα η κλινική δοκιμή -Πειραματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση ενός εμβολίου (πειραματικό φάρμακο) που έχει σχεδιαστεί για την προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, όπως ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση ενός εμβολίου (πειραματικό φάρμακο) που έχει σχεδιαστεί για την προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, όπως ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρώτη δοκιμαστική δόση θα χορηγηθεί σε 45 ασθενείς εθελοντές, στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute. Ο αμερικανός αξιωματούχος που αποκάλυψε την ιδιαίτερα κρίσιμη εξέλιξη δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομα του. Η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από καθεστώς μυστικότητας, ώστε η έρευνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και δίχως την πίεση της δημοσιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου δεν σημαίνει την επίσπευση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό. Οι μελέτες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για διάστημα τουλάχιστον 12 με 18 μηνών.

Σύμφωνα τα διεθνή μέσα, η πρώτη κλινική δοκιμή θα γίνει σε 45 νέους ασθενείς εθελοντές. Στους εθελοντές θα χορηγηθούν 45 διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου. Σκοπός είναι να διαπιστωθούν οι πιθανές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το συγκεκριμένο φάρμακο που θα χορηγηθεί, έχει επίδραση στον νέο κορωνοϊό και σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο.

Γερμανική εταιρεία βρίσκεται κοντά στην παραγωγή εμβολίου; 

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εταιρεία CureVac υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην παραγωγή εμβολίου, εάν οι δοκιμές σε χαμηλές δόσεις είναι επιτυχημένες, αφήνοντας το ενδεχόμενο να το θέσει σε μαζική κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». Μάλιστα, είναι μία από τις εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την CEPI, που ασχολείται με τις καινοτομίες σε ζητήματα επιδημιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έλαβε τον Ιανουάριο 8,3 εκατομμύρια από την CEPI, με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνολογία εμβολίων χαμηλής δόσης, που φάνηκε θετική στις πρώτες δοκιμές για λύσσα, για χρήση κατά του κορωνοϊού.

Η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα έχει ένα πειραματικό εμβόλιο έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Στη συνέχεια θα επιδιώξει να κάνει δοκιμές σε άνθρωπο, αφότου λάβει και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, ένας κύκλος παραγωγής σε ένα πειραματικό φάρμακο διαρκεί πολλές εβδομάδες, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας. Ενδεχομένως θα απαιτηθούν περισσότερες από μία δόσεις για την ανοσοποίηση ενός ατόμου έναντι του κορωνοϊού. Όμως, μια μαζική παραγωγή μπορεί να εξυπηρετήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν με αρκετά εμβόλια και τώρα επιλέγουν τους δύο καλύτερους τύπους, προκειμένου να γίνουν κλινικές δοκιμές.

Η εταιρεία ανταγωνίζεται την αμερικανική Moderna, η οποία λαμβάνει επίσης χρηματοδότηση από το CEPI. Όπως και την γερμανική BioNTech, την οποία η Pfizer έχει προσδιορίσει ως δυνητικό εταίρο συνεργασίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ