Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής στις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν από τα συμπτώματα στους άνδρες.
Γενικά οι άνδρες εμφανίζουν περισσότερες καρδιακές προσβολές, αλλά κάτω από την ηλικία των 55 οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από την πάθηση.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό θανάτων των γυναικών από καρδιακή προσβολή αυξάνεται. Μερικές φορές μεταμφιέζεται σε κόπωση, σε συνδυασμό με πόνο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν τα συνήθη συμπτώματα πόνου στο στήθος της καρδιακής προσβολής.
Ξεχάστε την καθιερωμένη εικόνα ενός άνδρα που κρατάει το μπράτσο του ή πιάνει το στήθος του κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν συμπτώματα που δεν τραβούν πολύ την προσοχή και τα οποία δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τους άνδρες.

1. Υπερβολική κόπωση, ναυτία και λαχάνιασμα

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 42% των γυναικών που έπασχαν από καρδιακή προσβολή είχαν δύσπνοια. Αν και οι άνδρες έχουν αυτό το σύμπτωμα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναπνευστική δυσχέρεια χωρίς να βιώνουν πόνο στο στήθος. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι συνήθως ξαφνική και μπορεί να προκληθεί χωρίς εμφανή λόγο. Κάποιες γυναίκες που αναφέρουν αδιαθεσία ή αίσθημα κόπωσης υφίστανται καρδιακή προσβολή αρκετές ώρες μετά. Κάποιες φορές υπάρχει πόνος στο στήθος, αλλά η ναυτία είναι πιο συχνό σύμπτωμα, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι πρόκειται για γρίπη.

2. Μειωμένες αντοχές

Ενα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι είναι η μειωμένη αντοχή κατά την εκτέλεση διάφορων σωματικών δραστηριοτήτων. Αν δυσκολεύεστε να ανεβείτε σκάλες ή διακόπτετε μια δραστηριότητα για να κάνετε διάλειμμα επειδή δεν μπορείτε να την ολοκληρώσετε, πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψη.

3. Οξύς πόνος στο πάνω μέρος του σώματος: αυχένας, πλάτη, γνάθος

Αυτό το τοπικό σύμπτωμα μπορεί να είναι πόνος και στα δύο μπράτσα, στην πλάτη, στους ώμους, στον αυχένα, στη γνάθο ή στο πάνω μέρος του στομαχιού σας (όχι χαμηλότερα από τον αφαλό). Κανονικά δεν θα δίναμε προσοχή στα παραπάνω, θεωρώντας τα ως συνηθισμένα πονάκια ή αποδίδοντάς τα ακόμα και στην οστεοπόρωση, η οποία είναι επίσης συνηθισμένη στις γυναίκες. Μερικές γυναίκες, ωστόσο, κάνουν το λάθος να υποτιμούν αυτούς τους πόνους και να παίρνουν αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπισή τους.

4. Κρύος ιδρώτας

Αν σας λούσει ξαφνικά κρύος ιδρώτας ή αισθανθείτε ζάλη, μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής προσβολής.

5. Αϋπνία

Η αϋπνία που μπορεί να θεωρηθεί άλλο ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Αν και η αϋπνία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, αντιμετώπιζαν και προβλήματα ύπνου τις προηγούμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

6. Καούρα, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι

Το αίσθημα καούρας ή φλεγμονής στην περιοχή της κοιλιάς μετά το φαγητό μπορεί επίσης να αποτελεί ένα πρόωρο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Μια μελέτη έδειξε ότι το 40% των γυναικών που έπαθαν καρδιακή προσβολή, είχε αυτή την αίσθηση μερικά λεπτά πριν.

7. Αγχος και σφίξιμο στο στήθος

Το ανεξήγητο άγχος είναι ένα τελευταίο σύμπτωμα που θα πρέπει να θυμάστε, ειδικά αν συνοδεύεται από σφίξιμο στο στήθος. Το ένα τρίτο των γυναικών-θυμάτων μιας καρδιακής προσβολής βίωσε ένα ανεξήγητο άγχος λίγο πριν από την καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στρες και το άγχος μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας καρδιακής προσβολής.