ΦάκελοιΙώσεις & ΒακτήριαΕπιχείρηση «Καθαρά Χέρια» σε 30 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» σε 30 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

- Advertisement -

Την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των λοιμώξεων που είναι η αιτία για την απώλεια 1.600 – 1.700 ανθρώπινων ζωών ετησίως και μεταδίδονται εντός των νοσοκομείων (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις) φέρει στο προσκήνιο η δράση «Καθαρά Χέρια».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ένα από τα μέτρα που είναι δυνατόν να μειώσουν αυτό το φαινόμενο και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, είναι η υγιεινή των χεριών όλων εκείνων (γιατρών, νοσηλευτών κ.α) που βρίσκονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των συγγενών.

Το καλό πλύσιμο των χεριών μας προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού και από γαστρεντερίτιδες, ενώ, περιορίζει και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προλάβει περίπου το 20% των λοιμώξεων του αναπνευστικού, για τις οποίες συχνά γίνεται μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ανθεκτικά μικρόβια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την τήρηση των διαδικασιών αντισηψίας τουλάχιστον από το 85% του προσωπικού των νοσοκομείων, ποσοστό που δύσκολα πιάνουν ακόμα και τα καλά οργανωμένα ιατρικά και νοσηλευτικά τμήματα στις πιο προηγμένες υγειονομικά χώρες.

Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, το ποσοστό αυτό είναι λίγο πιο πάνω από το 50%.Το Γραφείο Μικροβιακής Αντοχής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες την επιχείρηση «Καθαρά χέρια» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Ιανουάριο. Συνολικά συμμετέχουν 30 νοσοκομεία της Αττικής και σε συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων. Επιλέχθηκαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τουλάχιστον ένα παθολογικό και ένα χειρουργικό τμήμα από κάθε νοσοκομείο.

Για κάθε τμήμα ορίστηκαν εργαζόμενοι ως «κλινικοί σύνδεσμοι» για την εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά, ώστε να μεταδώσουν την κουλτούρα για την τήρηση των πέντε βημάτων στην υγιεινή των χεριών:

1ο) Πριν από την επαφή με τον ασθενή,

2ο) πριν από κάθε καθαρό ή άσηπτο χειρισμό ασθενούς (π.χ. αλλαγή φλεβικού καθετήρα),

3ο) μετά την έκθεση σε σωματικά υγρά του ασθενούς,

4ο) μετά την επαφή με τον ασθενή και

5ο) μετά την επαφή με αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς (νοσηλευτικό διάγραμμα, κλινοσκεπάσματα, κομοδίνο κ.ά.).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ