ΦάκελοιΙώσεις & ΒακτήριαΚρυολόγημα και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε διακοπές

Κρυολόγημα και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε διακοπές

- Advertisement -

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών, των χειμερινών αποδράσεων, έξαρσης των ιώσεων και της ταλαιπωρίας από το κοινό κρυολόγημα. Η θερμοκρασία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε είτε εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά είναι αρκετές όσο και εάν προσέξουμε, αναφέρει ο δρ. Νίκος Βουδούρης, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών, των χειμερινών αποδράσεων, έξαρσης των ιώσεων και ταλαιπωρίας από το κοινό κρυολόγημα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως εξηγεί ο κ. Βουδούρης, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θα βοηθήσουν στο κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού προκειμένου να γίνετε περισσότερο «αυτόνομοι» στη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφεύγετε για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.

Ειδικότερα:
  • Πριν φύγετε με το παιδί για διακοπές ελέγξετε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
  • Πάρτε μαζί σας το αντιπυρετικό και αναλγητικό, που χρησιμοποιείτε συνήθως.
    Το αναλγητικό-αντιπυρετικό μπορεί να δοθεί στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για πόνους. Όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόδοντος, οι πόνοι ανάπτυξης κ.α.
  • Καλό είναι να μην χορηγήσετε αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.
  • Θυμηθείτε ότι μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής.
  • Να προτιμήσετε ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
Αντιπυρετικά και ιώσεις – Κρυολόγημα και ιώσεις

Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού. Όπως για παράδειγμα το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, ελαφριά διατροφή, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο.

Εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό (>40,5οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα) ακόμα και μετά την κάμψη του πυρετού θα πρέπει να αναζητήσετε σύντομα παιδίατρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ