ΠρόληψηΠρωτοποριακή εξέταση αίματος ανιχνεύει πάνω από 20 καρκίνους

Πρωτοποριακή εξέταση αίματος ανιχνεύει πάνω από 20 καρκίνους

- Advertisement -

Μια απλή και πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος, που δημιούργησε επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ, είναι σε θέση να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια πάνω από 20 τύπους καρκίνου, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη.

Μια απλή και πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος, που δημιούργησε επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ, είναι σε θέση να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια πάνω από 20 τύπους καρκίνου, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Η μελέτη έγινε σε 3.600 ανθρώπους, υγιείς και καρκινοπαθείς.

Εν τέλει αποδείχθηκε ότι το τεστ κατάφερε να διαγνώσει τον καρκίνο στο 99,4% των περιπτώσεων ασθενών! Να σημειωθεί ότι η εξέταση αίματος «διάβασε» πάνω από 20 τύπους καρκίνου. Μεταξύ των οποίων: καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, γαστρικού. Της κεφαλής τραχήλου, λεμφοειδούς λευχαιμίας, πολλαπλού μυελώματος, ωοθηκών και παγκρέατος.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Τζέφρι Οξναρντ, σύμφωνα με την Telegraph, ευελπιστεί ότι με την εξέταση αίματος για τον καρκίνο οι ασθενείς θα μπορούν να διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πρόληψης ή ακόμα και η ταχύτερη έναρξη θεραπείας, με συνέπεια να αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες επιβίωσης.

Σε αντίθεση με τις υγρές βιοψίες που ανιχνεύουν γενετικές μεταλλάξεις ή άλλες σχετιζόμενες με τον καρκίνο αλλαγές στο DNA η νέα αυτή τεχνολογία εστιάζει σε τροποποιήσεις του DNA. Που είναι γνωστές ως μεθυλομάδες.

«Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη για την διάγνωση του καρκίνου» σχολίασε ο δρ. Οξναρντ.

Τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών για την εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο παρουσιάζονται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ογκολογίας, στην Βαρκελώνη.

Εξέταση και για το Αλτσχάιμερ

Επίσης, μια νέα εξέταση αίματος, που παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου, έδειξε ότι μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ. Σχεδόν έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology». Η έρευνα συνεισφέρει σημαντικά στο επιστημονικό πεδίο για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Ο Ράνταλ Μπέιτμαν, επικεφαλής καθηγητής νευρολογίας, υποστηρίζει πως η μέθοδος της τομογραφίας εγκεφάλου που χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα στις κλινικές δοκιμές απαιτεί χρόνο. Είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και η εγγραφή των συμμετεχόντων σε αυτές χρειάζεται χρόνια.

«Με την εξέταση αίματος μας δίνεται η δυνατότητα να εξετάζουμε χιλιάδες ανθρώπους κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγγράψουμε τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερη ακρίβεια κάτι το οποίο συμβάλλει στο να βρεθεί πιο γρήγορα θεραπεία και έχει καταλυτική επίδραση στην μείωση του κόστους και στην ταλαιπωρία των πασχόντων», δηλώνει ο ίδιος.

Τι έδειξε η εξέταση αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Στην παρούσα έρευνα, μελετητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις του Μισούρι, συμμετείχαν 158 άτομα άνω των 50 ετών. Υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον ένα PET scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) και μια εξέταση αίματος. Όλοι εκτός από 10 είχαν φυσιολογικές γνωστικές ικανότητες. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματομετρίας ταυτοποίησαν τους συμμετέχοντες που είχαν ύποπτα πεπτίδια στο πλάσμα του αίματος. Αυτά, υποδεικνύουν τη δημιουργία βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ