ΠΡΟΣΩΠΑBLOGGERSΗ γοητεία στις εναλλακτικές θεραπείες και το Κρανιοϊερό Σύστημα

Η γοητεία στις εναλλακτικές θεραπείες και το Κρανιοϊερό Σύστημα

- Advertisement -
  • Γράφει η Σοφία Κωστάρα

Εμπιστεύομαι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα Δημόσια Νοσοκομεία και τους γιατρούς μας. Τους συμβουλεύομαι και ακολουθώ τις οδηγίες τους. Παίρνω τα φάρμακα που μου υποδεικνύουν και –εννοείται- πως πηγαίνω τα παιδιά μου στον παιδίατρο για να κάνουν τα εμβόλιά τους.
Από την άλλη, από παλιά είχα μία τάση να γοητεύομαι από τις εναλλακτικές θεραπείες. Ήθελα να δοκιμάσω οποιαδήποτε καινούργια θεραπεία ερχόταν στην Ελλάδα. Έτσι, πολλά χρόνια πριν είχα ασχοληθεί με τη ρεφλεξολογία, το βελονισμό, το σιάτσου σε συνδυασμό με κάποιες πιο καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης, όπως ο γιαπωνέζικος χορός butoh, ένας πρωτοποριακός, εσωτερικός χορός, με έντονες θεραπευτικές ιδιότητες και απώτερο σκοπό να εκφραστεί η ψυχή με καθαρότητα. Ως επιστέγασμα αυτού του δικού μου ενδιαφέροντος ήρθε στη συνέχεια η ανάθεση από μεγάλη εφημερίδα να αναλάβω τη στήλη με τις εναλλακτικές θεραπείες και τα οφέλη τους σε συγκεκριμένες παθήσεις. Μια στήλη που συνεχίστηκε έπειτα και σε περιοδικά Υγείας και μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ εκτενώς με το θέμα. Και σταδιακά να εμπιστευτώ τη θεραπευτική τους δράση, συνεχίζοντας να δοκιμάζω ό,τι νεότερο.

Βέβαια, υπήρχε και από την πλευρά μου πρόσφορο έδαφος, θα έλεγα. Ημικρανίες, ευερέθιστο έντερο, μυϊκοί πόνοι από τη σκληρή γυμναστική που σε κάθε περίοδο της ζωής μου έκανα. Πόνοι, που παράλληλα με τα διάφορα παυσίπονα, αναζητούσα διαρκώς να ανακουφίσω και κάπως αλλιώς… πιο εναλλακτικά, μέσω τρόπων που με γοήτευαν και είχαν κάτι περισσότερο να μου πουν. Έτσι, όταν η διευθύντρια σε εκείνη την πρώτη εφημερίδα μου ζήτησε να κάνω ένα θέμα για την κρανιοϊερή θεραπεία, αναγκαστικά μετά την προσωπική μελέτη, ακολούθησε η αναζήτηση ειδικού και η δοκιμαστική συνεδρία. Και φυσικά με κέρδισε, όπως και άλλες αργότερα. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια, ενώ αξιολογεί και ενδυναμώνει την λειτουργικότητα ενός ανατομικού συστήματος του σώματος που ονομάζεται Κρανιοϊερό Σύστημα. Οι θεραπευτές σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούν ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος του κέρματος δέκα λεπτών, για να απελευθερώνουν τους περιορισμούς που έχει το Κρανιοϊερό Σύστημα ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Η ανακάλυψη
Στις αρχές του 1900, ένας Αμερικανός οστεοπαθητικός γιατρός, ο Dr. William Sutherland, ξεκινώντας την έρευνά του, με την ερώτηση «γιατί το κρανίο μας έχει ραφές και δεν είναι μια συμπαγής μάζα;», ανακάλυψε ότι συμβαίνουν εγγενείς μετακινήσεις των οστών στο κεφάλι μας. Συνεχίζοντας την έρευνά του, διαπίστωσε ότι αυτές οι μετακινήσεις που μπορούν να μετρηθούν με λεπτά επιστημονικά όργανα, είναι μια άμεση έκφραση της υγείας μας καθώς και ότι συνδέονται με τη διανοητική και συναισθηματική μας υγεία.

Τι είναι ο κρανιοϊερός ρυθμός
Ο κρανιοιερός ρυθμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο κινείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό από τον εγκέφαλο προς τη σπονδυλική στήλη.Kατά τη ροή αυτή, αυξομειώνεται ο όγκος του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το λεγόμενο «κρανιοϊερό κύμα». Aυτή η συχνότητα είναι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα και αλλάζει μόνο όταν μας συμβεί κάποιο πολύ μεγάλο σοκ. Aυτή η αλλαγή συχνότητας δημιουργεί δυσλειτουργίες και πόνους στο σώμα.

Πού Βοηθάει;
Με την ενεργοποίηση της φυσικής αυτοθεραπευτικής ικανότητας του σώματος, η Κρανιοϊερή Θεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ένα προστατευτικό μέσο για την υγεία λόγω της ικανότητας της να ενισχύει την αντίσταση στην ασθένεια, ενώ είναι αποτελεσματική σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με τον πόνο και την δυσλειτουργία, όπως Ημικρανίες και Πονοκέφαλοι, Χρόνιοι Πόνοι στον Αυχένα και στην Πλάτη, Διαταραχές στον Κινητικό Συντονισμό, Κολικοί, Αυτισμός, Διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, Ορθοπεδικά Προβλήματα, Τραυματικές Κακώσεις του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού, Σκολίωση, Προβλήματα άγχους και σχετιζόμενα με ένταση, Ινομυαλγία και άλλες Διαταραχές του Συνδετικού Ιστού, Σύνδρομο της ΚροταφοΓναθικής άρθρωσης, Νευροαγγειακές ή Ανοσοποιητικές Διαταραχές, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Μετεγχειρητική Δυσλειτουργία κ.ά.

Τα οφέλη
Η Κρανιοιερή είναι μια ήπια θεραπεία, τόσο απαλή και ευγενική, που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε μωρά. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις εναλλακτικές θεραπείες, στις πρώτες κυρίως συνεδρίες μπορεί να παρατηρήσετε αίσθημα κόπωσης, καθώς αποδεσμεύονται από τη μνήμη του σώματος, παλιά τραύματα. Αυτή όμως, είναι μια διαδικασία απελευθέρωσης που συνήθως διαρκεί λίγες μέρες.

Μια κρανιο-ιερή συνεδρία δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να χαλαρώσει, να απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ένταση, χωρίς να αισθάνεται ότι γίνεται κάποια επέμβαση επάνω του (εξ ου και η πίεση των 5 γραμμαρίων). Το σώμα μέσω του θεραπευτή μαθαίνει να βρίσκει τους δικούς του τρόπους για να υπερνικήσει τις δυσκολίες του.

Ο άνθρωπος μαθαίνει να εμπιστεύεται το σώμα του και να μη φοβάται να αντιμετωπίσει τους πόνους του. Μαθαίνει επίσης, να αφουγκράζεται το σώμα, το συναίσθημα και την ενέργειά του.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, προσωπικά εμπιστεύομαι τις εναλλακτικές θεραπείες. Με έλκει όλη η φιλοσοφία που κρύβουν, καθώς θεωρώ πως αγγίζουν και ευαισθητοποιούν νευρώνες στο μυαλό και την ψυχή μας που μας οδηγούν από άλλους δρόμου στην ευεξία, την ισορροπία, την εσωτερική μας αλήθεια και μια πρωτόγνωρη και τόσο πολύτιμη γαλήνη.

  • Η Σοφία Κωστάρα είναι Διευθύντρια Σύνταξης στο infowoman.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ