ΠΡΟΣΩΠΑBLOGGERSΝέοι με χαμηλό κόστος; Πώς η κρίση άλλαξε την αισθητική ιατρική στην...

Νέοι με χαμηλό κόστος; Πώς η κρίση άλλαξε την αισθητική ιατρική στην Ελλάδα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χαρά Μπουργάνη

Οι τιμές έπεσαν, οι προσφορές πλήθυναν, αλλά οι συνθήκες έγιναν πιο επισφαλείς για τους καταναλωτές. Ο λόγος για τις θεραπείες αισθητικής ιατρικής που μας δείχνουν νεότερους και ομορφότερους και για τον τρόπο που εξελίχθηκαν μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιοποίησε πριν λίγους μήνες η Διεθνής Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), 287.918 κοσμητικές επεμβάσεις έγιναν στην χώρα μας το 2016, φέρνοντας την Ελλάδα στην 15η θέση σε σύνολο 24 χωρών. Μέσα σε λίγα χρόνια η βιομηχανία της αισθητικής ιατρικής άλλαξε αισθητά. Συγκεκριμένα:

1.Φθηνές θεραπείες: Όπως αναφέρει ο Ισαάκ Σακής, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Lids Medical που εισάγει ιατρικά μηχανήματα (π.χ. Soprano Ice για λέιζερ αποτρίχωση, Clatuu για κρυολιπόλυση κ.ά.) «την περίοδο 2012-2016 οι πωλήσεις μας ανέβηκαν κατά 60-70% από νέους πελάτες και κατά 30-40% από παλιούς. Αυτοί που είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια σε καλή τεχνολογία ήταν πιο συγκρατημένοι, ωστόσο λόγω μείωσης κόστους στις θεραπείες άρχισαν να επενδύουν σε μια δεύτερη συσκευή». Όπως εξηγεί ο ειδικός το σκηνικό διαμορφώθηκε ως εξής: Προ κρίσης μια κυρία μπορεί να έδινε 200 ευρώ για αποτρίχωση σε μία περιοχή, όπως στα πόδια, ενώ σήμερα η ίδια τιμή αφορά όλο το σώμα. «Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής βγαίνει κερδισμένος και ο καλός επαγγελματίας γιατρός ζημιωμένος. Και για να μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστικός παίρνει μια δεύτερη συσκευή ώστε να εξυπηρετήσει τον κόσμο που είχε πριν, αλλά με μειωμένο κόστος».

Ωστόσο, η πτώση των τιμών δεν παρατηρήθηκε μόνο επειδή οι γιατροί αποφάσισαν να χρεώνουν λιγότερο τις υπηρεσίες καλής ποιότητας. Την ίδια στιγμή άρχισαν να εισάγονται πολλά μηχανήματα-απομιμήσεις διάσημων συσκευών. Σήμερα, ο καταναλωτής ενδέχεται να υποβληθεί σε ένα ιατρείο ή σε ένα ινστιτούτο σε θεραπεία με τεχνολογία-αντιγραφή ενός διάσημου μηχανήματος χωρίς να το γνωρίζει. Ο ίδιος θα πληρώσει λιγότερα για μια διάσημη θεραπεία, με τη διαφορά ότι η συσκευή είναι χαμηλότερων προδιαγραφών. Και φυσικά, το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Όπως αναφέρει ο κ. Σακής «το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας δεν αναγνωρίζει τα trademarks άλλων χωρών. Έτσι, πριν λίγα χρόνια είχαμε εισαγωγές απομίμησης ενός διάσημου μηχανήματος για την κυτταρίτιδα με το ίδιο όνομα που είχε το αυθεντικό (LPG) και πολύ χαμηλότερη τιμή. Η τεχνολογία δεν ήταν ίδια. Έπρεπε να γίνουν αγωγές για να αλλάξει το όνομα».

2.Υλικά άγνωστης ποιότητας: Η μείωση του κόστους είχε και μια πολύ σημαντική παράπλευρη απώλεια: το θέμα της ασφάλειας. Όπως παρατηρεί ο δερματολόγος Τηλέμαχος Ανθόπουλος, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων «σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν να βρουν μια προσφερόμενη υπηρεσία με το χαμηλότερο κόστος. Λόγω κρίσης μπήκαν στο χώρο της αισθητικής ιατρικής παραϊατρικά επαγγέλματα και αισθητικοί που διενεργούν ιατρικές πράξεις. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει πως οι θεραπείες με υλικά κάτω του κόστους συχνά είναι ένδειξη ότι αυτά είναι αραιωμένα ή αλλοιωμένα ή απομιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται σε εμάς άνθρωποι με επιπλοκές και να μας ζητούν να βελτιώσουμε την εικόνα τους».

3. Δεν γίνονται έλεγχοι. «Οι απομιμήσεις πάντα υπήρχαν αλλά την περίοδο της κρίσης όλο αυτό εκτοξεύθηκε. Από τη μια πλευρά μερικοί γιατροί μπορεί να πίστεψαν ότι κάποια καινούρια προϊόντα που αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές είναι καλά, ενώ στην πραγματικότητα ρίχνουν την ποιότητα. Κι αυτό γιατί από τις 100 μάρκες που υπάρχουν στην αγορά για ένα ενέσιμο υλικό, οι περισσότερες διαφημίζουν μια τεχνολογία που δεν είναι δική τους, αλλά άλλων brands που έχουν κάνει επιστημονικές μελέτες για τα προϊόντα τους. Από την άλλη, η αγορά κλονίστηκε και από το γεγονός ότι άνοιξαν κέντρα αισθητικής με τμήματα Medi, χωρίς έμπειρο προσωπικό», συμπληρώνει η Ευγενία Ριζοπούλου, CEO της εταιρείας Dermaceuticals (εισάγει τα νήματα προσώπου Silhouette soft και το ενέσιμο υλικό Ellansé). Και προσθέτει: «Στην αγορά έχουν μπει προμηθευτές ιατρικών υλικών χωρίς γνώση για τον κλάδο. Τα πουλούν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από εκείνη που τα διαθέτουμε εμείς, οι επίσημοι αντιπρόσωποι. Είναι άγνωστο αν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη συντήρησή τους. Αυτό σημαίνει κατώτερης ποιότητας προϊόντα με θύμα τον καταναλωτή». Μάλιστα για να διασφαλίσει τα προϊόντα της η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει στο site της τα ιατρεία που έχουν δική της τεχνολογία.

4.Προβολή γιατρών. Το τοπίο άλλαξε και ως προς την προβολή των γιατρών, κάτι που είναι εμφανές σε όσους γράφουμε θέματα αισθητικής ιατρικής. Μέσα σε λίγα χρόνια οι γιατροί δεν είχαν μοναδικά τους όπλα τη βελτιωμένη τεχνολογία και τη δική τους εξέλιξη. Άρχισαν να ασχολούνται με SEO (search engine optimization) ώστε να έρχονται ψηλά στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, το ιατρικό μάρκετινγκ άρχισε να ανθεί και δημιουργήθηκαν τμήματα PR σε πολλά ιατρεία. Υπό αυτή την έννοια, το λεγόμενο word of mouth (συστάσεις από στόμα σε στόμα), παραμένει πιο σημαντικό από ποτέ στην επιλογή ενός καλού γιατρού…

Η Χαρά Μπουργάνη είναι δημοσιογράφος υγείας στο κανάλι υγείας Health agenda στο YouTube και στο περιοδικό Elle.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ