WellnessΤα βολικά συμπληρώματα και... η ευεργετική πρωτεΐνη

Τα βολικά συμπληρώματα και… η ευεργετική πρωτεΐνη

- Advertisement -

Λίγοι γνωρίζουν ότι η λέξη «πρωτεΐνη» προέρχεται από το ρήμα «πρωτεύω» και αποδίδει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεΐνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Είναι σύνθετες οργανικές ουσίες που εκτός από άνθρακα και οξυγόνο, περιέχουν άζωτο (Ν). Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικές;
Οι πρωτεΐνες παρέχουν τα κατάλληλα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την δημιουργία ενζύμων και κυττάρων που βοηθούν την ανάπτυξη, διατήρηση και συμπλήρωση των ιστών. Όλα τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Οι παράγοντες πήξης του αίματος που μας προστατεύουν από αιμορραγίες, είναι επίσης πρωτεϊνικής σύστασης.

Η σημασία της διατροφής
Πρωτεΐνες υπάρχουν στα ψάρια , το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όλοι οι αθλητές,είτε είναι δρομείς, είτε κολυμβητές, είτε αρσιβαρίστες ή οτιδήποτε άλλο, καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από ένα μέσο άνθρωπο και έχουν περισσότερες ανάγκες σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες από την έντονη φυσική δραστηριότητα.
Η πρωτεΐνη παίζει αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στη δίαιτα των αθλητών, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση και στην ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού. Πρόσφατα, οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν γίνει μόδα και έχουν κερδίσει πολλούς υποστηρικτές, αλλά ποια είναι στην πραγματικότητα η απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης.

Συστάσεις της Ακαδημίας
Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τους Διαιτολόγους του Καναδά και το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλιατρικής, οι συστάσεις για την πρωτεϊνική πρόσληψη είναι οι εξής:
– Αθλητές αντοχής: 1,2 – 1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά μέρα
– Αθλητές δύναμης/ταχύτητας: 1,2 – 1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά μέρα
Οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να προσλάβουν την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης αποκλειστικά από τη διατροφή τους. Τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα είναι πιο βολικά από την άποψη ότι μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την προπόνηση συγκριτικά με ένα γεύμα. Ωστόσο, η πρωτεΐνη που προέρχεται από την τροφή είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή οργάνωση των γευμάτων!!!

  • Ο Γιώργος Μ. Δροσόπουλος είναι Διαιτολόγος, για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα διατροφής επικοινωνήστε στο gdroso@yahoo.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ