ΨυχολογίαΧρήμα: Πόσο φέρνει την ευτυχία; Έρευνα στο PLOS One απαντά

Χρήμα: Πόσο φέρνει την ευτυχία; Έρευνα στο PLOS One απαντά

- Advertisement -

Τη σχέση του χρήματος με την ευτυχία διερεύνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντολογικών Επιστημών και Τεχνολογικών του Πανεπιστημίου Autònoma στη Βαρκελώνη (ICTA-UAB). Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο PLOS One, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως, εν τέλει, τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Τη σχέση του χρήματος με την ευτυχία διερεύνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντολογικών Επιστημών και Τεχνολογικών του Πανεπιστημίου Autònoma στη Βαρκελώνη (ICTA-UAB)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αν και πιστεύεται γενικώς ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί εχέγγυο της ευτυχίας και ευημερίας των ανθρώπων, η πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ακόμα και σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα οι κάτοικοι βιώνουν αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα ευτυχίας, σύμφωνα με προσωπικές τους αναφορές.

Μάλιστα, έκπληξη προκάλεσαν τα συμπεράσματα για την αίσθηση μεγάλης ευτυχίας των κατοίκων στις χώρες με τα κατώτατα επίπεδα εκχρηματισμού -το χρήμα ως κύριο μέσο οικονομικών συναλλαγών-, η οποία καταγράφηκε αντίστοιχη με αυτή των κατοίκων των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες κατατάσσονται συνήθως στην κορυφή της σχετικής παγκόσμιας κλίμακας.

Για να «μετρήσουν» την ευτυχία, οι ερευνητές επισκέφθηκαν και διέμειναν για κάποιους μήνες σε μικρά ψαροχώρια στο Μπαγκλαντές και τις Νήσους του Σολομώντα, δύο αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου με τη βοήθεια τοπικών διερμηνέων πήραν συνέντευξη σε 678 συνολικά κατοίκους αγροτικών και αστικών περιοχών, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη και άρρενες κατά το 85% περίπου. Στο μικρό ποσοστό γυναικών στην έρευνα οδήγησαν οι κοινωνικές νόρμες στο Μπαγκλαντές που περιορίζουν τη θέση της γυναίκας, αν και οι απαντήσεις τους δεν διέφεραν σημαντικά από τις γυναίκες των Νήσων του Σολομώντα.

Η μεθοδολογία περιλάμβανε αιφνίδιες τηλεφωνικές και δια ζώσης συνεντεύξεις όπου οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν στο τι συνιστά ευτυχία για εκείνους αλλά και σε ερωτήματα σχετικά με τρόπο ζωής τους, την ψυχολογική τους διάθεση, το ψάρεμα, το εισόδημα του νοικοκυριού και η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας.

Το χρήμα είναι επιζήμιο για την ευτυχία;

Η μελέτη έδειξε ότι η ευτυχία δεν είναι μονοσήμαντη, το χρήμα δεν αποτελεί μονόδρομο και πλήθος παραγόντων επιδρούν στο πώς και σε τι βαθμό τη βιώνουν οι άνθρωποι. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι σε κοινωνίες με μεγαλύτερη οικονομική άνθηση, όπως το αστικό κομμάτι του Μπαγκλαντές όπου σημειώνεται μεγαλύτερη διακίνηση χρήματος, τα επίπεδα ευτυχίας των πολιτών ήταν χαμηλότερα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αποτέλεσε σημαντικό εύρημα ότι στις χώρες με μειωμένο εκχρηματισμό η πλειονότητα των ανθρώπων είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στην οικογένεια και τη φύση, παράγοντες που τους προκαλούσαν μεγαλύτερη ψυχική ευφορία. Με την αύξηση του εκχρηματισμού εμφανίστηκαν νέες κοινωνικές και οικονομικές μεταβλητές σχετιζόμενες με την αίσθηση ευτυχίας, οι οποίες εντοπίζονται στις βιομηχανικές χώρες. Άρα τα αρχικά στάδια εκχρηματισμού είναι επιζήμια για την ευτυχία.

Επιπλέον, η τεχνολογία και η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με κουλτούρες από άλλα μέρη του κόσμου, δραστηριότητα που έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των ανθρώπων μέσα από τη διαδικασία της σύγκρισης με διαφορετικά πρότυπα ζωής, φάνηκε να μην έχει τον ίδιο αντίκτυπο στις κοινότητες που μελέτησαν οι επιστήμονες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ