Είναι αυτονόητο και φυσιολογικό το ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και δεν μπορούν όλοι να μας αρέσουν. Είμαστε κινούμενες «χημικές ενώσεις» και αλίμονο εάν μπορούσαν όλοι να δέσουν μεταξύ τους.

Είναι αυτονόητο και φυσιολογικό το ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και δεν μπορούν όλοι να μας αρέσουν. Είμαστε κινούμενες «χημικές ενώσεις» και αλίμονο εάν μπορούσαν όλες να δέσουν μεταξύ τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κανείς δεν πρέπει να καταδικάζει την αντιπάθεια. Απεναντίας, πρέπει να την δικαιολογεί. Γιατί πολύ απλά είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας: κι εκεί βρίσκεται όλο το ενδιαφέρον και η μαγεία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η συμπάθεια μεταξύ δύο ατόμων μπορεί να αναπτυχθεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, ή να πάρει καιρό. Να έρθει σε ανύποπτη στιγμή ή μέσα από καταστάσεις. Και με την αντιπάθεια, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει.

Δύο άνθρωποι μπορεί να μην ταιριάξουν (είτε αμέσως είτε ποτέ).

Ειδικοί στη γλώσσα του σώματος έχουν αποκωδικοποιήσει τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο δεν συμπαθεί το άλλο. Το μαρτυρά το σώμα και η στάση του. Το μαρτυρούν οι λέξεις και οι προθέσεις του.

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Αν υπάρχει, όμως, ένα άτομο με το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να «τα έχουμε καλά», αυτό είναι ο εαυτός μας. Αν έχουμε καλή σχέση μαζί του, θα δημιουργηθούν καλές σχέσεις και με άλλους ανθρώπους.

Ειδικοί στη γλώσσα του σώματος αποκαλύπτουν τα σημάδια που αποκαλύπτουν σε μια σειρά από άρθρα στο Insider, Bustle, Lifehack και oureverydaylife, ότι κάποιος δεν μας συμπαθεί στον περίγυρό μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς:

1) Το σώμα μιλά από μόνο του: Τα αληθινά συναισθήματα που μπορεί να τρέφει ένα άτομο για ένα άλλο εκφράζονται ξεκάθαρα μέσω των κινήσεων του σώματός του. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ένα σώμα σφιγμένο, ένα πρόσωπο χωρίς χαμόγελο και η αποφυγή οπτικής επαφής δείχνουν ότι το άτομο δεν νιώθει άνετα με τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του. Αν κάποιος δεν νιώθει άνετα με την παρουσία του άλλου, δεν θα επιζητήσει να βρεθεί πολύ κοντά του. Κρατάει, όσο μπορεί, «απόσταση ασφαλείας».

2) Σφιγμένο, παγωμένο, καταπιεσμένο χαμόγελο: Πολύ εύκολα μπορείς να διακρίνεις ποιο είναι το πηγαίο, αληθινό χαμόγελο και ποιο το fake και επιτηδευμένο. Οι μυς του προσώπου αποτυπώνουν εύστοχα τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από το χαμόγελό μας. Αν βλέπετε χαμόγελο, σαν να είναι αποτέλεσμα της προτροπής «Say Cheese» (δηλαδή είτε έχεις ή είτε δεν έχεις όρεξη χαμογέλα γιατί σε βγάζουν φωτογραφία), τότε, πιθανότατα δεν είναι προϊόν συμπάθειας.

3) Αν κάποιος σας αντιπαθεί, δεν θα επιδιώξει να βρεθεί μαζί σας στον ίδιο χώρο, θα σας αποφύγει με όποιο τρόπο μπορεί: Πόσες φορές έχετε σκεφτεί «Δεν θα πάω εκεί, γιατί δεν θέλω να συναντήσω τον/ την χ», ή πόσες φορές έχετε αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο την συνομιλία με κάποιον στον εργασιακό χώρο επειδή δεν νιώθετε άνετα μαζί του; Το να μην αισθάνεστε άνετα όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον άλλον είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σας πιέσει για να αλλάξετε αυτό που νιώθετε. Μόνο αν το αποφασίσετε εσείς.

4) Το βλέμμα στην οθόνη του κινητού (ή γενικότερα βλέμμα που πλανάται στο χώρο). Κοφτές απαντήσεις (καμία διάθεση για περαιτέρω συζήτηση). Αμηχανία. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια το αίσθημα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα όταν δύο άνθρωποι δεν συνδέονται με συμπάθεια.

5) Όταν κάποιος δεν σας συμπαθεί, -αν οι συνθήκες το επιτρέπουν-, δεν θα δώσει τόση βαρύτητα σε αυτά που θα ακούσει από εσάς. Γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρει η άποψή σας (και γενικότερα η παρουσία σας).

6) Ειρωνεία, αυστηρή κριτική. Όταν κάποιος δεν τρέφει συμπάθεια για τον άλλον, ίσως εκφράσει αυτό το αίσθημα μέσω των λέξεων που χρησιμοποιεί για να του απευθυνθεί (ειρωνικές, επικριτικές), από τον τόνο της φωνής του. Από τον βαθμό αυστηρότητας της κριτικής του στα λεγόμενά του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα