Πολλές φορές επιλέγεις να διασκεδάσεις, αναζητάς ευκαιρίες να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να δεις τους φίλους σου, να περάσεις καλά και πιθανώς να γνωρίσεις κάποιον ή κάποια – Δες τα 7 σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο σε 5 λεπτά.

Πολλές φορές επιλέγεις να διασκεδάσεις, αναζητάς ευκαιρίες να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να δεις τους φίλους σου, να περάσεις καλά και πιθανώς να γνωρίσεις κάποιον ή κάποια - Δες τα 7 σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο σε 5 λεπτά. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δυστυχώς όμως, επειδή πλέον πολλοί είναι εκεί έξω που κουβαλούν μαζί τους αρκετά «θέματα» και σίγουρα δεν έχουν κάποια ταμπέλα που να γράφει «μακριά γιατί είμαι πρόβλημα», καλό θα ήταν να αναγνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι αυτή η συναναστροφή μαζί τους μόνο κακό θα σου κάνουν.

Κάποιοι τους αποκαλούν τοξικούς ανθρώπους (τοξικό) καθώς έχουν τον τρόπο να βλάπτουν ψυχικά τους γύρω τους. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) δεν εντοπίζονται εύκολα.

Συνήθως, λειτουργούν με τρόπο που δεν το παίρνεις χαμπάρι εύκολα, αλλά υπάρχουν και οι φορές που επαναλαμβάνουν έντονα την ίδια συμπεριφορά (ευτυχώς για εμάς).

Βρίσκονται παντού γύρω μας και ζουν μέσα από τις ζωές μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς και πάντα θα βρουν κάτι για να σου διαλύσουν την ψυχολογία.

Το σίγουρο είναι πως κανένας δεν θέλει στη ζωή του τέτοιους ανθρώπους. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων και πως να τους αναγνωρίσετε:

1. Μιλούν άσχημα για τους άλλους

Μπορεί να έχουν να πουν κάτι κακό για όλους ή σε ανύποπτο χρόνο να θίγουν τους άλλους. Γενικά θα βρουν κάτι κακό να πουν.

2. Ζητούν συνεχή προσοχή

Θέλουν να είναι το επίκεντρο. Τις περισσότερες φορές θα διακόψουν τη συζήτηση για να πουν την γνώμη τους. Κι αυτό γίνεται καθώς θέλουν να μονοπωλούν τη κουβέντα. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν, αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων.

3. Περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους

Αν μέσα στα πρώτα μόλις 5 λεπτά αρχίζει να σου λέει για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του ή να περηφανεύεται γενικότερα για κάτι που τον αφορά, τότε μείνε μακριά του.

4. Είσαι πάντα σε άμυνα μαζί τους

Έχουν τον τρόπο να βρίσκεσαι συνεχώς σε απολογητική θέση και άμυνα. Χωρίς καν να τον γνωρίζεις πολύ καλά θα δεις που θα πετύχεις τον εαυτό σου να του εξηγεί για τις επιλογές σου. Αν νιώσεις ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου σε βάζει στη διαδικασία να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, τότε η ψυχολογική φθορά που θα υποστείς είναι βέβαιη.

5. Είναι ανικανοποίητοι

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν, γκρινιάζουν, συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

6. Δεν δείχνουν να νοιάζονται για τις επιθυμίες σου

Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων (τοξικό άνθρωπο)τ. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Δεν τους νοιάζει πώς αισθάνεσαι, τι επιθυμείς ή τι σε κάνει χαρούμενη/o. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους.

7. Δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα

Κάνε ένα μικρό τεστ. Μετά την συζήτηση σας, πώς αισθάνεσαι; Είσαι μπερδεμένος/η; Νιώθεις καλά ή έχεις ένα περίεργο συναίσθημα; Αν έχεις δεύτερες σκέψεις, τότε ακολούθησε το ένστικτό σου. Τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο, φτάνει να μην είναι “ισοπεδωτικό”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα