Δημόσια ΥγείαΓερασμένη χώρα της Δύσης η Ελλάδα - Πλειοψηφία οι 65 ετών και...

Γερασμένη χώρα της Δύσης η Ελλάδα – Πλειοψηφία οι 65 ετών και άνω

- Advertisement -

Μία από τις πλέον γερασμένες χώρες της Δύσης με τα άτομα άνω των 65 ετών να αποτελούν το 21,3% του πληθυσμού, ενώ λόγω και της χρόνιας υπογεννητικότητας, τα παιδιά έως 15 ετών αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του συνολικού πληθυσμού, είναι η χώρα μας.
Παρόλα αυτά, δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει ως αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση η Γηριατρική και παρά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. το 2010 η οποία αποφάνθηκε θετικά, αλλά ούτε σχετική προπτυχιακή εκπαίδευση στις περισσότερες ιατρικές σχολές της χώρας.

Το κενό αυτό στη χώρα μας καλύπτει σε ένα σημαντικό βαθμό διαχρονικά η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία που γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση της με πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων, εκδόσεων, επιμορφωτικών ημερίδων και μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, καθώς και με τα ανά διετία πανελλήνια συνέδρια.

Επιπλέον σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εκπονεί το «Εθνικό Πιλοτικό
Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – Ηπιόνη», το οποίο βρίσκεται ήδη στον 3 χρόνο του, έχοντας ως θέματα τον Σακχαρώδη Διαβήτη (2015),την Οστεοπόρωση-Πτώσεις-Κατάγματα (2016) και την Άνοια (2017), με συμμετέχουσες γιακαθένα θέμα όλες τις συναφείς επιστημονικές εταιρείες και φορείς.

Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής που άνοιξε την Πέμπτη 29 Μαρτίου τις εργασίες του και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα,επικεντρώνεται στις εξελίξεις, στη διάγνωση και σφαιρική αντιµετώπιση των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, στις συναρπαστικές προόδους στην αντιµετώπιση των χρονίων νοσηµάτων και νόσων φθοράς του οργανισµού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων αλλά ακόµη και στις προσπάθειες της επιστηµονικής έρευνας για την προώθηση της αντιγήρανσης.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα µε τη νοσηλευτική φροντίδα και την κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ θα εστιάσει και σε οικονοµικά και κοινωνικά θέµατα, αφού η παρατεινόµενη οικονοµική κρίση δηµιουργεί επιπλέον προβλήµατα που αφορούν στη φροντίδα και την εν γένει διαβίωση των ηλικιωµένων.

Όµως, η θεµατολογία του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου θα υπερβεί κατά πολύ τα στενά όρια των Επιστηµών Υγείας, στοχεύοντας στην ανάδειξη των θεµάτων της Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης, την ενσωµάτωση της τεχνολογίας στην καθηµερινή ζωή των ατόµων της τρίτης ηλικίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τα δικαιώµατά τους στην υγεία, την πρόνοια και την ισότιµη µεταχείριση, αλλά και στην πολιτική για την ενίσχυση της οικογένειας καθώς και των φροντιστών και την αποτελεσµατικότερη οργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για ηλικιωµένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ