Δημόσια ΥγείαΓιατί τόσες πολλές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια;

Γιατί τόσες πολλές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια;

- Advertisement -
  • Γράφει ο Ηλίας Π. Σιώρας

Αναμφίβολα η υγεία του Ελληνικού Λαού και τα δικαιώματα των μαχόμενων υγειονομικών έχουν πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια εξ΄ αιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που εκφράζεται με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους από όλες τις κυβερνήσεις: δεξιές, κεντροδεξιές και κατ΄ όνομα «αριστερές». Κεντρικός στόχος όλων των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας» όρος απαραίτητος για την κερδοφορία μεγάλων ομίλων.

Έτσι έχουμε δραματικά νούμερα και καταστάσεις:
• 5% του ΑΕΠ για την Υγεία από 8,5% προ κρίσης.
• Μείωση κατά 160% της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση 60% της συμμετοχής των ασθενών.
• Κλείσιμο ή υπολειτουργία 100δων πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ και αντικατάστασή των από «καρικατούρα» Π.Φ.Υ. (ΤΟΜΥ και ΠΕΔΥ).
• Κλείσιμο 15 γενικών και 6 ψυχιατρικών νοσοκομείων.
• Μείωση του μόνιμου προσωπικού των νοσοκομείων από 106.000 το 2009 στις 78.000 σήμερα με ταυτόχρονα αύξηση των ελαστικά εργαζομένων που το ποσοστό τους φτάνει το 20% των εργαζομένων και η συντριπτική τους πλειοψηφία απολύεται τους επόμενους 10-15 μήνες!!, ενώ οι προσλήψεις έρχονται με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή αύξηση της δουλειάς στα νοσοκομεία κατά 25%.
• Κατακόρυφη μείωση μισθών που στους γιατρούς κυμαίνονται από 35-55% και στο μη ιατρικό προσωπικό από 25-40%.
• Εργασιακή ομηρία επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών.
• Θεσμική αναγνώριση από το Κράτος της κυριαρχίας των εταιρειών σε φάρμακα και τεχνολογία με ότι αυτό συνεπάγεται στην εκπαίδευση και φαινόμενα διαφθοράς, αφού οι εταιρίες έχουν αλώσει τα πάντα από το μικρότερο κέντρο υγείας και το ιδιωτικό ιατρείο της γειτονιάς μέχρι το Νοσοκομείο. Ουσιαστικά αυτές νομοθετούν και καθορίζουν – και πριν και τώρα – τις τύχες ασθενών και υγειονομικών.
• Έκταση του φαινομένου του «κοινωνικού αυτοματισμού» με τις τεχνηέντως κυβερνητικές εμπνεύσεις της αντίληψης ότι «φταίει η άσπρη μπλούζα» για την αθλιότητα και όχι η εφαρμοζόμενη πολιτική των εκάστοτε κυβερνώντων. Αυτό, μαζί με τα συνεχιζόμενα εγκληματικά περιστατικά χρηματισμού μιας «δράκας» γιατρών, δυσκολεύουν το έργο μας και τους αγώνες μας.
• Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να «νουθετήσει» μέσω ελεγχόμενων υγειονομικών φορέων (π.χ. Π.Ι.Σ.) τους γιατρούς για τη λεγόμενη ηθικοποίηση του ιατρικού σώματος και την «αυτοκάθαρση» όπως την ονομάζουν, λοιδορεί τον πραγματικό, ηρωικό αγώνα χιλιάδων υγειονομικών που κυριολεκτικά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους ενάντια στην αρρώστια.
• Επιγραμματικά αναφέρω: υποτυπώδης προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας, του προαθλητικού ελέγχου, της σχολικής υγιεινής, των χρονίως πασχόντων, της υγιεινής των οδόντων, ελλειμματική εμβολιαστική πολιτική, απουσία κρατικών κονδυλίων για τη νοσηλεία των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. και ων ουκ έστι αριθμός εμποδίων στην δωρεάν πρόσβαση υπηρεσιών υγείας.

Όλα αυτά οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους όλων των κλάδων, άνεργους, συνταξιούχους και ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ σε ένα διαρκή αγώνα για να κρατήσουμε ότι κατακτήθηκε με αγώνες, δεκαετίες τώρα και στην πατρίδα μας και παγκόσμια και αμφισβητείται και ακυρώνεται και κατακρεουργείται από τους αδηφάγους ομίλους που θέλουν να μειώσουν κι’ άλλο το μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα – το πόσο το έχουν μειώσει – και που το πάνε. Είναι αδήριτη ανάγκη οι αγώνες να συνεχιστούν. Πιο έντονοι, πιο μαχητικοί και κυρίως ΜΑΖΙΚΟΙ με ενότητα υγειονομικών και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Μπορεί να πει κανείς ότι τώρα, σε εποχή άλωσης συνειδήσεων – αφού αυτοί που εφαρμόζουν τη βάρβαρη πολιτική εμφανίζονται ως φιλολαϊκοί, υπάρχει άμβλυνση της αγωνιστικής διάθεσης, αναμονή και τελικά μοιρολατρία και υποταγή από ανθρώπους που πριν αγωνίζονταν. Θα επιμείνουμε στους αγώνες και οι συμπορευόμενοι θα αυξάνουν. Τα οράματά μας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας δεν ήλθαν απ’ τον ουρανό. Υπάρχει πείρα και γνώση από την ιστορία και του ελληνικού και του παγκόσμιου κινήματος. Υπάρχει πρόοδος της επιστήμης, άξιο τέκνο του ανθρώπινου μυαλού που μπορεί να γίνει κτήμα για τη βελτίωση και προαγωγή της υγείας. Μόνο που αυτό το πανανθρώπινο αγαθό – η υγεία – για να γίνει κτήμα για όλους, δεν θα έχει τη μεσολάβηση ούτε των πλουσίων, ούτε των αδρανών, ούτε των υποταγμένων κυβερνητικών και μη, ούτε κάποιο θεϊκό χέρι. Θα έχει τη μεσολάβηση των ΑΓΩΝΩΝ που θα στρέφονται ενάντια σ΄αυτούς ενάντια στις αντιλήψεις τους, ενάντια στην πολιτική τους.

Ηλίας Π. Σιώρας
Πρόεδρος Σωματείου Ευαγγελισμού
Αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ