Δημόσια ΥγείαΚατατέθηκε η τροπολογία - Παράταση της θητείας των επικουρικών

Κατατέθηκε η τροπολογία – Παράταση της θητείας των επικουρικών

- Advertisement -

Παράταση με νέες συμβάσεις «εξαιρετικής σημασίας για τη δημόσια υγεία», δίνει πνοή το υπουργείο Υγείας στη θητεία επικουρικών εργαζομένων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και προνοιακές μονάδες, καθώς και στους 300 περίπου νοσηλευτές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή.

Πρόκειται για επικουρικούς εργαζόμενους (πάνω από 1.000 μόνο στα νοσοκομεία με την ΠΟΕΔΗΝ να ανεβάζει το συνολικό αριθμό στις 12.000), οι συμβάσεις των οποίων με συνεχείς παρατάσεις, έχουν υπερβεί τους 24 μήνες. Η δημοσίευση του σκεπτικού δύο αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγούσε σε άμεση απόλυση όλο αυτό το προσωπικό.

Την τροπολογία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που συζητούσε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το απόγευμα της Τρίτης (26/06/2018).

Σύμφωνα με τον Π. Πολάκη, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις τους με απόφαση των διοικητών των νοσοκομείων και των άλλων δομών και συγκεκριμένα με αιτιολογημένη απόφαση του οργάνου διοίκησης (συλλογικού ή μονομελούς) των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όχι κατά παράταση προηγούμενων σχέσεων εργασίας αλλά με νέες συμβάσεις με απώτατο χρονικό όριο την ημερομηνία της κατάρτισης των προσωρινών πινάκων για το διοριστέο τακτικό προσωπικό και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2019. Οι νέες αυτές συμβάσεις έχουν όλες εξαιρετικό χαρακτήρα και καλύπτουν τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης τακτικού προσωπικού. Η τροπολογία, ωστόσο, δεν καλύπτει τους 2.900 επικουρικούς γιατρούς.

Όπως δήλωσε ο κ. Πολάκης, η προκήρυξη των θέσεων που καλύπτει σήμερα το συγκεκριμένο προσωπικό αναμένεται το αργότερο μέχρι τις 31/10/2018, και η δημοσίευση των προσωρινών πινάκων μέχρι το τέλος Μαΐου 2019.

Ως προς τους νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης διευκρίνισε ότι παρατείνεται κατά τρεις περίπου μήνες η θητεία τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων, με λίστα ανά Υγειονομική Περιφέρεια και βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ. Όπως είπε, έχουν προκηρυχθεί μέχρι στιγμής περίπου 185 θέσεις.

Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ