Δημόσια ΥγείαΣχεδόν 1 στα 2 παιδιά 11 χρονών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα

Σχεδόν 1 στα 2 παιδιά 11 χρονών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα

- Advertisement -

Μια ανησυχητική ευρωπαϊκή πρωτιά έχει η Ελλάδα στην έκθεση για την παιδική παχυσαρκία που πραγματοποίησε το κοινό ερευνητικό κέντρο (Joint Research Centre -JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς στη χώρα μας το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που συνέταξαν οι ειδικοί η Ελλάδα είναι μαζί με τη Μάλτα οι μοναδικές δύο χώρες στις οποίες το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία ξεπερνά το 35%.

Μια κλίμακα πιο κάτω, στις χώρες, δηλαδή, στις οποίες το ποσοστό παχυσαρκίας των 11χρονων βρίσκεται ανάμεσα στο 31% και το 35% – είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στην τρίτη κλίμακα, με το 25% των παιδιών ηλικίας 11 ετών να είναι παχύσαρκα, βρίσκονται χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Εσθονία και η Λετονία.

Στον αντίποδα οι χώρες με τα λιγότερο παχύσαρκα παιδιά είναι η Ιρλανδία, η Δανία και η Ολλανδία με τα ποσοστά εκεί να είναι κάπου ανάμεσα στο 13% και το 15%.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελέσει την αρχή για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος.

Η Ευρώπη προσδοκούσε ότι θα μπορούσε να σταματήσει την προδιάθεση αυτή μέχρι το 2020 με τις ελπίδες να αποδεικνύονται – για την ώρα – φρούδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ